A Kétágú templom mögötti építkezéssel kapcsolatos problémák megoldásáról tárgyaltak a Kolozsvár-Alsóvárosi Református Egyházközség és az önkormányzat képviselői

2013.05.24. | Kolozsvár
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Székely József és Adorjáni László lelkipásztorok, valamint  Horváth Anna alpolgármester Emil Boc polgármester közbenjárását kérték a Kolozs megyei Főtanfelügyelőség által elkezdett építkezés leállítása érdekében.

Az Alsóvárosi Református Egyházközség és a kolozsvári magyar közösség önkormányzati képviselői szerint a Kétágú templom szomszédságába tervezett hatalmas épület sem jellegében, sem méreteiben, elhelyezésében nem egyeztethető össze a műemlékvédelmi előírásokkal. Az Emil Boc kolozsvári polgármesterrel való találálkozón az érintettek elmondták, hogy a Református Egyház bár előzetesen elvi beleegyezését adta az építkezéshez, utólag az építettő – a Kolozs Megyei Főtanfelügyelőség – módosította az új székház terveit, amely a jelenlegi formájában vállalhatatlan, különös tekintettel arra, hogy egy műemléktemplom közvetlen szomszédságában épülne fel.

Az egyház képviselői és a polgármesteri hivatal illetékesei alternatív megoldások felleltározásának szükségességéről egyeztettek, melyek véglegesítésére egy háromoldalú, a Kolozs Megyei Főtanfelügyelőség vezetőségének részvételével, június elejére tervezett találkozó keretében kerülne sor. Ezen megoldások egyike a jelenlegi tervek megváltoztatására vonatkozik, oly módon, hogy a készülő épület műemlékvédelmi szempontból megfeleljen a hatályban lévő előírásoknak.
Egy további lehetséges megoldás, hogy a felek közösen találjanak egy másik helyszínt, amelyen a Főtanfelügyelőség új székháza felépülhet.

Emil Boc polgármester biztosította az egyház képviselőit, hogy minden rendelkezésére álló eszközt felhasznál arra, hogy a Kétágú templom körül kialakult helyzetet belátható időn belül rendezhessék oly módon, hogy az mindkét fél számára elfogadható legyen.


Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.