A kínai gazdaság szabadpiaci jellegének elismerése nem kapcsolódik a kétoldalú beruházási egyezményhez

2015.06.25. | Európai Parlament , gazdaság

A kínai gazdaság szabadpiaci jellegének elismerése nem az EU-Kína közötti beruházási egyezmény tárgyalásaihoz kapcsolódik – jelentette ki Winkler Gyula, az EP Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságának alelnöke csütörtökön, június 25-én Brüsszelben egy, a témához kötődő munkareggelin.

A kínai szabadpiac elismerésével kapcsolatos vitának három eleme van: gazdasági, jogi és politikai. Az Európai Parlament fontosabb politikai csoportjai között konszenzus körvonalazódik, amely szerint Kína szabadpiaci státuszának elismerése nem automatikusan történik. Az Európai Parlament kezében van a döntés, amelyet figyelmes elemzést követően hoznak majd meg a képviselők. Véleményem szerint, de az Európai Néppárt álláspontja szerint sincs közvetlen kapcsolat a szabadpiaci jelleg elismerése és az EU-Kína beruházási egyezmény tárgyalási folyamata között" – emelte ki Winkler Gyula, aki az INTA EU-Kína kapcsolatokat felügyelő monitoring csoportjának koordinátora. Mint elmondta, az EPP parlamenti csoportja szerint az európai vállalatok jogos érdeke, hogy párbeszéd alakuljon ki, ez pedig kapcsolatban áll a fenntartható gazdasági fejlődés növekedésével és Európa potenciáljával, ami az új munkahelyek létrehozását illeti. „Ilyen értelemben a kis- és közepes vállalatok a legfontosabb szereplők, az Európai Néppárt pedig a továbbiakban is kiemelten képviseli érdekeiket" – tette hozzá.

Az EP-képviselő emlékeztetett, hogy a Lisszaboni szerződési új feladatköröket ruházott az Európai Parlamentre a kereskedelmi és beruházási tárgyalások terén is. „Az EP-ről leginkább úgy beszélnek, mint az a testület, amely ratifikál, de legalább annyira fontos az Európai Bizottság által folytatott, szabadkereskedelmi vagy beruházási egyezmények megkötéséről szóló kétoldalú tárgyalások felügyelete is" – hívta fel a figyelmet Winkler Gyula.

Kína szabadkereskedelmi státuszának elismerése az egyik fontos téma, amely az európai intézményeket foglalkoztatja. A 2001 óta Kereskedelmi Világszervezeti-tag Kína nyomatékos üzenetet fogalmazott meg az EU felé, hogy automatikusan ismerje el jövő év végén a kínai szabadpiacot. Kína szerint ennek az elismerésnek, mint politikai döntésnek, párhuzamosan kell megszületnie az EU-Kína közötti beruházási egyezmény véglegesítésével.