A kis- és közép vállalkozások támogatásával is segíteni kell az itthon maradást és munkahelyteremtést – lakossági fórumon vettek részt Szovátán az RMDSZ Maros megyei jelöltjei

2016.11.23. |
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


A kis- és közép vállalkozások támogatásával is segíteni kell az itthon maradást és munkahelyteremtést – lakossági fórumon vettek részt Szovátán az RMDSZ Maros megyei jelöltjei

Szovátai lakosokkal, vállalkozókkal, pedagógusokkal és önkormányzati vezetőkkel találkoztak tegnap délután az RMDSZ Maros megyei jelöltjei. A helyiek szerint Szováta fejlődése érdekében nagy szükség lenne a kis- és közepes vállalkozások támogatására, hiszen a szovátai lakosok többsége a szolgáltatásból és mezőgazdasági tevékenységből él. 

Vass Levente képviselőjelölt elmondta, a következő négy évre szóló programjában az RMDSZ prioritásként kezeli a kkv-k, mint ahogyan a fiatal vállalkozók és a mezőgazdasági családi vállalkozások támogatását is. „A parlamentben azért fogunk dolgozni, hogy jobb életet, biztosabb megélhetést biztosítsunk az erdélyieknek. Az erdélyi magyarok egyharmada a szegénység kockázatával él, ezért a minimálbér emelését javasoljuk. Ezt azonban csak akkor lehet megvalósítani, ha közben adókedvezményekkel, áfacsökkentéssel segítjük a kis- és közepes vállalkozásokat. El kell érnünk azt is, hogy a termelés mellett a feldolgozás is helyben valósuljon meg, hogy a fa például ne nyersanyag formájában távozzon Szovátáról, hanem kész bútorként”- mondta Vass Levente. 

Csép Éva Andrea kifejtette, hogy a Szövetség képviselői és szenátorai olyan törvénykezdeményezéseket kell kidolgozniuk a parlamentben, amelyek megkönnyítik fiatalok számára az itthon maradást: „fiatalok számára a gyermekvállalás nem könnyű feladat. Könnyítésképpen olyan adózást szorgalmazunk, ahol a dolgozó családok a gyerekek számával növekvő jövedelemadó-kedvezményben részesülnek. A rezsicsökkentés első lépését megtettük a víz áfájának csökkentésével. Ezt ki kell terjeszteni minden közköltség áfájára”.

A lakossági fórumon a helyiek beszámoltak arról, hogy Szovátán is problémát jelent a birtokviszonyok rendezése, ami hátráltatja a térség fejlődését, hiszen telekkönyvek nélkül nem lehet mezőgazdasági vállalkozásokat indítani. Császár Károly szenátorjelölt elmondta, az RMDSZ szorgamazni fogja a parlamentben a telekkönyvezés teljes befejezését 2020-ig. „Azt is kezdeményezni fogjuk, hogy az első telekkönyvezéshez az állam reális támogatást nyújtson a lakosoknak, hiszen az eljárás igen költséges, és jelenleg a kiadások nagy részét a tulajdonosnak kell fedeznie. Sokan nem engedhetik meg maguknak ezeket a kiadásokat, emiatt is késik a birtokviszonyok rendezése”- magyarázta Császár Károly.

A szovátai fórumon a romániai szakoktatás hanyatlásáról és az ezzel járó szakképzett munkaerőhiány problémájáról is szó volt. Novák Csaba Zoltán szenátorjelölt elmondta, az RMDSZ azért dolgozik, hogy minden nagyobb településen legyen hozzáférésük a fiataloknak a minőségi magyar nyelvű szakoktatáshoz. „Programunkban szerepel a szakiskolai oktatás fellendítése, hiszen tudjuk, ez a megmaradásunk egyik záloga. A szakiskolai oktatásra vonatkozó stratégiát cégekkel, üzemekkel folytatott konzultációk alapján állítjuk össze, hogy a valós igényeknek megfelelően képezzünk fiatal munkaerőt”- fogalmazott Novák Csaba Zoltán.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.