A kisvállalkozások és az innováció lehet a fiatalkori munkanélküliség leküzdésének kulcsa

2015.10.02. | Ifjúság , gazdaság , Európai Unió

Második alkalommal találkoztak szeptember 29 – október 1. között az Európai Unió tagországainak és az Európai Parlament fiatal képviselői és szenátorai az EU40 nemzetközi hálózat szervezésében létrejött Fiatal képviselők fóruma elnevezést viselő tanácskozáson. A Brüsszelben tartott találkozó alkalmával a fiatal képviselők és szenátorok az ifjúsági munkanélküliség témakörét vitatták meg, különös hangsúlyt fektetve az európai uniós finanszírozási és befektetési forrásokra. A rendezvényen az RMDSZ-t Tánczos Barna Hargita megyei szenátor, a szenátusi frakció vezetője és Molnár Zsolt Temes megyei képviselő, a képviselőházi frakció titkára képviselték.

A találkozóval kapcsolatosan Molnár Zsolt elmondta: „a hasonló találkozók többletértéke az, hogy gyakorlati tapasztalatokat tudunk cserélni, használható jó példákat mutatunk be egymásnak. Emellett fontos látni azt is, hogy az Európai Unióban szoros együttműködés kell kialakuljon a nemzeti parlamentek és az Európai Parlament között, hisz csakis a közös cselekvés útján tudunk megoldásokat kidolgozni a fiatalkori munkanélküliség kezelésére.” A képviselő hozzátette, hogy Európa-szerte aggasztó statisztikák láthatók e téren, ám az utóbbi évek enyhülési tendenciákat is mutatnak. „Első sorban a fiatalok legveszélyeztetettebb csoportjával kell foglalkozunk, azokkal, akik semmilyen oktatási vagy képzési rendszerben nem vesznek részt. Számukra könnyen elérhető továbbtanulási programokat kell kidolgozni. Ám ugyanakkor nagy figyelmet kell szentelnünk az oktatási rendszerből a munkaerőpiacra való áttérés pillanatára is, hisz sokak számára ez jelenti a legnagyobb akadályt. E téren Romániában tettünk már lépéseket, az új önkéntességi, inassági és gyakornoki törvények pontosan ezt a célt szolgálják” – zárta mondanivalóját Molnár Zsolt.

A rendezvényen megvitatott kérdést a fiatal képviselők és szenátorok nem csupán a munkavállalás, hanem a fiatalok vállalkozásainak fejlesztése szempontjából is elemezték. „Egy fiatal nem muszáj csupán munkavállaló legyen, hanem bátran válhat ő maga munkaadóvá is” – jegyezte meg Tánczos Barna Hargita megyei szenátor, aki hozzátette, hogy számos kormányzati és európai program segíti mind szakmai, mind pedig anyagi téren a fiatalok vállalkozásait. „A kis- és középvállalkozások nagy esélyt biztosítanak a fiatalok számára, hisz a különféle támogatási programok által egy fiatal vállalkozó komoly előnyökre tehet szert. Ugyanakkor a fiatalokban rejlő innovációs készség meghatározó lehet a piaci versenyben. Kellő tájékozódás és megfelelő szakmai előkészítés mellett a kisvállalkozások és az innováció országos és európai szinten javíthatnak a fiatalok helyzetén. E kérdésben az RMDSZ mindig a fiatalok oldalán állt és kormányzati részvétele alatt több támogatási és finanszírozási programot indított el Romániában” – nyilatkozta Tánczos Barna.

Az Európai Parlamentben megszervezett tanácskozáson 15 európai uniós tagállam közel hatvan nemzeti és európai parlamenti képviselője vett részt. A rendezvényen előadást tartott Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke, Manfred Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője, Margaritis Schinas, az Európai Bizottság szóvivője, valamint Nick Jennett, az Európai Fejlesztési Bank részlegigazgatója. A fiatal képviselők találkozója egy közös nyilatkozat elfogadásával zárult, melyben a résztvevők körvonalazták azokat az elveket és irányvonalakat, amelyek mentén folytatni fogják tevékenységüket a nemzeti és az európai parlamentekben.