A KKV-éknak nincs szükségük újabb adóteherre

2013.09.16. | gazdaság
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


A KKV-éknak nincs szükségük újabb adóteherre

Az RMDSZ nem támogatja az átalányadó újbóli bevezetését, ugyanis szerintünk ez nem az adócsalás csökkentését eredményezi, hanem éppen ellenkezőleg, negatívan érinti különösképpen a kis- és középvállalkozókat – jelentette ki hétfőn, Déván tartott sajtótájékoztatóján Winkler Gyula EP-képviselő, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke.

Az EP-képviselő elmondta, nem fog csökkenni az adócsalások mértéke, hanem sokkal inkább növeli a KKV-ra nehezedő, amúgy is fullasztó adóterhet, a pénzügyminisztérium által 2014. január elsejétől tervezett átalányadó. „Nem a multinacionális vállalatok fognak új munkahelyeket teremteni Romániában, hanem a kis- és közepes vállalatok. Ennek az ágazatnak fiskalitás szempontjából könnyítésre van szüksége és nem pedig egy fullasztó intézkedésre, mint amilyen az átalányadó” – hívta fel a figyelmet Winkler Gyula, aki utalt arra is, hogy ebben az évben csökkent a külföldi befektetések mértéke Romániában, az év első nyolc hónapjában 500 millió eurót fektettek be külföldi tőkéből, a kormány által bejelentett tíz milliárd euróból. 

 

Az EP-képviselő azt is felidézte, hogy 2009 – 2010 között úgy az SZDP, mint a liberálisok bírálták a Boc kormány átalányadó bevezetésére vonatkozó döntését. „Az RMDSZ  akkor is ellenezte az átalányadót, és amíg tagja volt a kormánykoalíciónak a Szövetség kezdeményezte az eltörlését. (…) Tehát az RMDSZ következetes: akkor is ellenezte, amikor kormányon volt és most sem értünk egyet újbóli bevezetésével. Szeptember 11-i találkozóján Victor Ponta miniszterelnökkel és a pénzügyminiszterrel, az RMDSZ frakció jelezte álláspontját, mely szerint az adóteher könnyítésére van szükségük a KKV-éknak. A találkozón a mezőgazdasági adózás kapcsán is ismertette a frakció az RMDSZ véleményét” – számolt be Winkler Gyula. Az RMDSZ azt javasolta a kormányfőnek, hogy a mezőgazdasági adó ne a központi, hanem a helyi költségvetésbe kerüljön. „A gazdasági, de a közigazgatási logika is azt kéri, hogy a mezőgazdasági adó helyi adó legyen, amely a közösségek fejlődését szolgálja. Az RMDSZ azt javasolta a kormányfőnek, hogy a legrosszabb esetben is legalább nyolcvan százaléka az adónak maradjon helyben és mindössze húsz százalék kerüljön a központi költségvetéshez” – tájékoztatta a sajtó képviselőit Winkler Gyula.

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.