A Kolozsvári Ünnepi Könyvhét újra belakja Kolozsvár óvárosát

2013.05.21. | Kolozsvár , Kultúra
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


A Kolozsvári Ünnepi Könyvhét újra belakja Kolozsvár óvárosát

Kedden, május 21-én, sajtótájékoztató keretén belül ismertették a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét szervezői a rendezvény június 5 – 9. között sorra kerülő harmadik kiadásának programját a média képviselőivel. A Romániai Magyar Könyves Céhnek, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének, az RMDSZ Főtitkárságának és a Kós Károly Akadémiának közös szervezésében létrejövő esemény ez alkalommal is színes, valamint a tavalyi évhez képest bővült programokkal várja majd a Mátyás szülőháza előtti térre látogatókat.

Mikor könyvről beszélünk a XXI. században, óhatatlanul eszünkbe jut az online könyv is, és a könyvnapok kapcsán számunkra fontos az, hogy ne csak online könyvekről beszéljünk, hanem tapintható, kézzel érezhető, nyomtatott könyvekről. A három évvel ezelőtt újraélesztett rendezvény által az RMDSZ célja, hogy az irodalmat, a könyvet közel tartsa az olvasóhoz, a kiadó és az olvasó között egy olyan teret biztosítson, ahol a könyvre értékként tekint az olvasóközönség. Ezen célkitűzésünk értelmében minden évben szakmai konzultáció előzi meg a rendezvényt, mely során az erdélyi magyar kiadók képviselőitől érkező javaslatokat igyekszünk beépíteni a programba, ezáltal is bővítve és fejlesztve a Kolozsvári Ünnepi Könyvhetet” – indította a sajtótájékoztatót Bodor László, az RMDSZ főtitkár-helyettese.

Bodor László a továbbiakban a kiadók szerepét emelte ki, melyek száma idén 30-35 standra növekedik: „Évről-évre érettebb rendezvényről beszélünk, amely idén egy 0. nappal bővült. Reményeink szerint idén még nem bizonyul szűkösnek a tér, azonban a jövőre nézve szeretnénk, ha a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét szép lassan elfoglalná Kolozsvár belvárosát, a Karolina tértől a Mátyás szülőházáig belakná az óvárost” – tájékoztatott a jövőbeli elképzelésekről RMDSZ főtitkár-helyettes.

H. Szabó Gyula, a Romániai Magyar Könyves Céhnek alelnöke a programok irodalmi oldalát és helyszíneit ismertette, valamint kiemelte: „Számomra a legfontosabb mozzanat az, hogy visszajönnek az emberek, a tavalyi kiadók közül idén is mindenki jelen lesz, továbbá újak is jelentkeztek, ez pedig azt jelzi, hogy hagyomány teremtődik, érdekelődés van!” A programot kitérve, elmondta: „Az idei Kolozsvári Ünnepi Könyvhét irodai emblémája Dsida Jenő, aki halálának 75 éves évfordulójára emlékezünk egy pódiumestély keretén belül, továbbá Bodor Ádámot és Fülöp Sándor Gunagrihát is vendégül látja a rendezvény számos más könyvbemutató és közönségtalálkozó mellett.” H. Szabó Gyula meglátásában, a Mátyás szülőháza előtti tér Supka Géza eredeti javaslatának szellemében a lehető legmegfelelőbb helyszín egy ilyen eseménynek: „a könyvet kivinni a történelmi levegőt árasztó utcákra, ez volt az eredeti elképzelés”.

A szót Nagy Péter, az IDEA könyvműhely vezetője vette át, aki szerencsés hármasnak tartja a Quadro Galériában sorra kerülő Kolozsvári Ünnepi Könyvhét június 5-kei hivatalos megnyitójának összekötését a Cseh Gusztáv emlékkiállítással és könyvbemutatóval, ugyanakkor egy régi tervéről szólt, ami megvalósulni látszik: „Fontos egy olyan teret kialakítani és folyamatosan biztosítani, ahol az erdélyi magyar kiadók, intézmények, alapítványok nyomtatott gyöngyszemeit egybe lehet gyűjteni, és az olvasóközönség elé tárni. Ez az elképzelés most egy, a Kolozsvári Könyvhét lejárta után is a Mátyás szülőháza előtti téren jelen levő, állandó stand létrehozásában látszik konkretizálódni”.

Úgy érzem méltó helyszín, méltó téma, méltó a könyvhéthez is” - vélekedett Székely Sebestyén György, a Quadro galéria igazgatója, röviden ismertetve Cseh Gusztáv munkásságát, illetve az ez alkalommal megnyitásra kerülő kiállítást.

A szakmai programok mellett 3. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét keretén belül idén Palya Bea és Szokolay Dongó Balázs, a Sebő együttes, a Folker zenekar, valamint a Jazzybirds koncertjeire is sor kerül, továbbá az eddigi évekhez hasonlóan gyerekfoglalkozással, színházi előadásokkal, könyvakciókkal várják az arra látogatókat, ugyanakkor a szórványkollégiumokat támogató könyvadományozási program is helyet kap. A rendezvény részletes programja a www.unnepikonyvhet.ro honlapon olvasható.Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.