A kórházi ellátásban részesülők jogait bővítené az RMDSZ

2013.06.03. | Képviselőház , Egészségügy

A kórházi ellátásban részesülők jogait bővítené az RMDSZ

Kórházi ellátásban részesülő páciensek jogait védelmezi az a törvényjavaslat, amelyet a Romániai Magyar Demokrata Szövetség képviselői nyújtottak be a Parlament Állandó Bürójához. A törvényjavaslat azokban a helyzetekben nyújtana kártérítést a betegeknek, ahol nem orvosi műhiba következtében károsult a beteg állapota.

Bónis István, az RMDSZ Máramarosi parlamenti képviselője, a Parlament Egészségügyi Bizottságának tagja elmondta, hogy a benyújtott törvényjavaslat célja hatékonyabban képviselni a betegek jogait, és ez által anyagi támogatásban részesíteni azokat a specifikus kezelési helyzeteket, amelyekben nem orvosi műhiba lépett fel. „Törvényjavaslatunkban egy kórházi pénzalap létrehozását szorgalmazzuk annak érdekében, hogy azokban az esetekben, ahol nem orvosi műhiba során károsodott a beteg állapota, mint például a nozokomiális fertőzések, amelyek a kórházi tartózkodás alatt, illetve a kórházból való távozás után jelenhetnek meg és a következményei beláthatatlanok lehetnek, valamilyen formában kompenzáljuk a pácienseket” – taglalta Bónis, a törvényjavaslat kezdeményezője majd kifejtette: „a kórházi pénzalapot gyakorlatilag a kórház saját jövedelmének a húsz százaléka jelentené, amelyet a menedzser javaslatára összehívott bizottság tagjainak a döntés alapján az említett betegeknek kiosztanának” – tájékoztatott Bónis István RMDSZ képviselő.