A kormány mondjon igent az egészségügyi anyanyelvhasználatra – Bónis István képviselő az RMDSZ törvénykezdeményezéséről

2016.02.23. | Képviselőház
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


A kormány mondjon igent az egészségügyi anyanyelvhasználatra – Bónis István képviselő az RMDSZ törvénykezdeményezéséről

www.szekelyhon.ro

Az olaszteleki lány esete vélhetően nem egyedülálló a hazai egészségügyben. Az RMDSZ az ilyen helyzetek létrejöttét szeretné megakadályozni azzal a jogszabálytervezettel, amely az anyanyelvhasználatot szabályozná az egészségügyben. Javaslatunk kötelezővé tenné a közösség nyelvét értő egészségügyi személyzet alkalmazását azoknak a településeknek a kórházaiban, rendelőiben, ahol a kisebbség számaránya eléri a 20 százalékot. Ezt a kezdeményezést korábban a szociálliberális kormány negatívan véleményezte. Azonban az egészségügyi szakbizottság tagjaként a fórum vezetőségét arra kértem, igényeljen egy új véleményezést a szakértői kormánytól. Reményeink szerint ez az álláspont kedvező lesz, hiszen az európai jogrendbe illeszkedő kezdeményezésről van szó” – tájékoztatott Bónis István, az RMDSZ Máramaros megyei parlamenti képviselője, aki orvosként is azt reméli, hogy a kolozsvári esettől függetlenül is szakszerű lesz a kormány véleményezése, amelynek következtében a kezdeményezés folytathatja az előírt utat a képviselőházban. 

Az RMDSZ politikusa arra is emlékeztetett, hogy a Szociálliberális koalíció által elutasító véleményezés arra hivatkozott, hogy az alkotmány előírásai között szerepel már az, hogy azokon a településeken, ahol jelentős arányban vannak jelen kisebbségek, ott írásban és szóban is biztosítják a helyi közigazgatásban, illetve a decentralizált intézményekben az anyanyelvhasználatot. „Sokkal konkrétabb, pontosabb intézkedések szükségesek, egy olyan jogszabály kell, amely kifejezetten az egészségügy területén szabályozza az anyanyelvhasználatot. Azért van szükség a törvény révén is felhívnunk a figyelmet ezekre a jogokra, hogy az olyan eseteket, mint például az olaszteleki lányé, ne fordulhasson elő egy olyan országban, amely lakosságának 10 százaléka valamelyik kisebbséghez tartozik. Az RMDSZ érdeklődéssel várja a jelenlegi kormány véleményezését, hogy a tervezet mielőbb napirendre kerüljön a képviselőház plenáris ülésén” – hangsúlyozta Bónis István.

Mint ismeretes, az olaszteleki lány esetében az RMDSZ panaszbeadványban fordult az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz. Ebben az áll, hogy nyelvi diszkrimináció miatt sérültek a magyar kisebbségi közösséghez tartozó beteg jogai. 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.