A környezettudatos fogyasztók is alakítják az EU energiapolitikáját

2013.11.09. | MIÉRT , Energia
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


A környezettudatos fogyasztók is alakítják az EU energiapolitikáját

Az Európai Unió energiapolitikájáról tartott Medgyesen előadást Winkler Gyula, aki szombaton a Medgyesi MADISZ és a Magyar Ifjúsági Értekezlet által szervezett  MIÉRT Energetikai Konferencia vendége volt. A szombat délelőtti panelben Winkler Gyula EP-képviselő és Jakab Adorján MIÉRT elnökhelyettes volt a meghívott, a moderátor pedig Balázs Botond, a Medgyesi MADISZ elnöke, a rendezvényen részt vett Szabó József, a MIÉRT elnöke.

Winkler Gyula Energiapolitika az EU-ban, a közös energiapolitika kialakításának perspektívái címmel tartotta meg előadását, amelynek során ismertette az európai energiapolitika jelenlegi helyzetét, leszögezve azt is, hogy az energiapolitika az Európai Unió és a tagállamok között megosztott hatáskör. "Valóságos energiaforradalomnak vagyunk ma tanúi világszerte, a nagyon gyorsan változó ipari környezetből, a rohamosan növekvő energiafogyasztásból és a környezetvédelmi követelményekből adódóan új kihívások nyomása alatt van ez az ágazat. Az EU legjobb válasza a 21. századi kihívásokra a közös energiapolitika lenne, hiszen világosan látszik, hogy ma a 28 tagállamnak egymásnak gyakran ellentmondó érdekei vannak, a tagolt, 28 darabból álló uniós energiapiac pedig nem tud kellő hatékonysággal fellépni  a globális kihívásokkal szemben" – mondta Winkler Gyula. Az EP-képviselő felsorolta az európai energiapolitikai prioritásokat, a legfontosabb az energiahatékonyság növelése, amelynek két fontos összetevője van: lakossági tájékoztatás, vagyis energiatakarékos, környezettudatos szokások kialakítása a polgárokban és a különböző ágazati programok lebonyolítása, például, új épületeknél a legkorszerűbb technológiák használatának szorgalmazása, a meglévő lakó-, középületeknél és épületcsoportoknál pedig az energiahatékonyság fokozása. Második prioritás  a beruházások megfelelő finanszírozása olyan körülmények között, hogy az energetika területén hosszú távra, 2035-ig, illetve 2050-ig szóló stratégiákat dolgoz ki az Európai Bizottság, amelyek megvalósítása nagymértékben függ úgy az állami, mint a privát szféra beruházásaitól. Harmadik prioritás pedig az energiaforrások diverzifikációja, itt egyrészt a hagyományos energiahordozók importjának, másrészt a megújuló energiaforrások területén kell hosszú távú stratégiát kidolgozni és életbe léptetni.

 

Az előadást beszélgetés és vita követte, amelynek során Winkler Gyula felhívta a fiatalok figyelmét a környezettudatos energiafogyasztás fontosságára, hangsúlyozva, hogy közvetetten ugyan, de minden fogyasztónak hatása van az energiapolitikák alakulására, így az Európai Unió jövőbe mutató, fenntartható energiapolitikája is függ attól, hogy tudatos, tájékozott polgárok élnek-e az unióban.

 

Winkler Gyula szombaton délután Beszterce-Naszód megyébe látogat Décsei Attila megyei RMDSZ elnök meghívására,  Besztercén a megyei elnökség tagjaival találkozik, majd a sajtó képviselőivel, este pedig a a magyar közösség kulturális rendezvényének vendége.      

 


A MIÉRT november 8–10. között tartja energiakonferenciáját a Medgyesen lévő Földgáz-Ház Konferenciatermében. A rendezvény célja tájékoztatni a fiatalokat a Romániai és Európai energetikai rendszerekről. A konferencia keretében bemutatásra kerül a gáz- és palagáz kitermelés, terítéken lesz a különféle fémek kibányászása és ezek használata a mindennapokban. A résztvevők felvilágosítást kapnak arról is, hogy miért drágul a gáz és a villamos energia, melyek a villamos energia különféle előállítási módszerei, valamint választ kapnak arra a kérdésre, hogy mennyire zöld a zöld energia. Az eseményen lehetőség adódik feltárni az energetikai rendszer „titkait”, valamint egy olyan szakmai fórum jöhet létre ezen a konferencián, amelyen a fiatalok belátást nyernek a gázkitermelés rejtelmeibe. Medgyesen a Dokumentációs és Információ Központban Gáz Múzeum is működik, ahol az elmúlt 100 év földgázkitermelésének történetét ismerhetik meg a jelenlévők.

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.