A külügyminiszter hivatalos álláspontja szerint is alkotmányellenes Bogdan Diaconu nacionalista törvénykezdeményezése (AUDIÓ)

2016.02.29. | Szenátus , Anyanyelvhasználat
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


A külügyminiszter hivatalos álláspontja szerint is alkotmányellenes Bogdan Diaconu nacionalista törvénykezdeményezése (AUDIÓ)

Nem támogatja a külügyminisztérium sem azt a Bogdan Diaconu képviselő által benyújtott törvénykezdeményezést, amely megtiltaná a kisebbségeknek anyanyelvük használatát a romániai közigazgatásban, és amely nemcsak az alkotmány elveit nem tartja be, és ellent mond a hazai érvényes jogszabályoknak, hanem a romániai magyar kisebbség jogait szavatoló nemzetközi egyezményeket is megsérti – derül ki abból a levélből, amelyet Lazăr Comănescu miniszter intézett Tánczos Barnának, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetőjének.

,,Ez a kezdeményezés gyakorlatilag a magyar nyelv használatát is betiltaná a közhivatalokban. Ez nemcsak magyarellenes intézkedés, hanem alkotmányellenes is. Ezért is nagyon fontos, ahogyan eddig is, dolgozzunk azon minden lehetséges eszközzel, hogy megbuktassuk Bogdan Diaconu tervezetét” – hangsúlyozta az RMDSZ szenátora.

A frakcióvezető szerint az RMDSZ üdvözi a külügyminisztérium álláspontját, és reméli, hogy a következő napokban, amikor a szenátus döntő házként napirendre tűzi a javaslatot, és amely során a Szövetség kérni fogja a sürgősségi eljárást, ezt a minisztérium továbbra is fent fogja tartani. 

Hanganyag:
Tánczos Barna nyilatkozata


Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.