A magyar államalapítást ünnepelte az RMDSZ Csíki Önkormányzati Tanácsa

2012.08.21. | Csík terület , Ünnep
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


A magyar államalapítást ünnepelte az RMDSZ Csíki Önkormányzati Tanácsa

A Magyar Államalapítás Ünnepének alkalmával gyűlt össze augusztus 20-án a Csíki Önkormányzati Tanács (CSÖT) a csíkszeredai megyeházán. A csíki települések és a megyei önkormányzat RMDSZ-es tanácsosainak jelenlétében zajlott esemény ünnepi hangulatát emelte a magyar és a székely himnusz eléneklése és Iochom Zsolt szavalata.

Az ünnep tematikájához kapcsolódóan Ferencz S. Alpár CSÖT tag, Hargita Megye Tanácsa oktatási szakbizottságának elnöke a jelenleg nyomdában levő, A székelység története tankönyvet ismertette. Mint azt A székelység története tankönyv munkacsoportjának irányítója elmondta, az államalapítás ünnepe a legmegfelelőbb nap arra, hogy emlékezzünk államalapító királyunk, Szent István fiához intézett intelmeire, és ennek szellémeben kérte a polgármestereket, hogy támogassák a helytörténeti, honismereti tankönyv oktatását, illetve bővítését, hiszen az, mint hangsúlyozta, fontos szerepet játszhat a székely identitás erősítésében.

Borboly Csaba, az RMDSZ Csíki Önkormányzati Tanácsának, valamint Hargita Megye Tanácsának elnöke beszédében hangsúlyozta, hogy a jó eredménnyel zárt önkormányzati választásokat követően a jelenlegi politikai körülményekre való tekintettel a költséghatékonyság kell legyen az önkormányzatok legfontosabb célkitűzése. Az elnök arra bíztatta a jelenlevőket, hogy a beruházások során tanuljanak egymás jó megoldásaiból, használják a helyi erőforrásokat, építőanyagokat.

Becze István megyei tanácsos, az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének ügyvezető elnöke arra kérte a jelenlévő polgármestereket, önkormányzati képviselőket, hogy minél nagyobb számban legyenek jelen településeik lakóival a Mikó-ügyben szeptember elsején Sepsiszentgyörgyön szervezett Igazság Napja megmozduláson. Ennek az ügynek a fontosságára hívta fel a jelenlevők figyelmét a hétfő délutáni eseményen Korodi Attila parlamenti képviselőjelölt és Tánczos Barna szenátorjelölt is.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.