A magyar házak a kulturális autonómia szigetei a szórványban

2012.09.28. | Kolozsvár , Kultúra , Szórvány

A magyar házak a kulturális autonómia szigetei a szórványban

„Az elmúlt 20 esztendőben bebizonyosodott, hogy az önszerveződő társadalomnak nincs alternatívája, az intézményrendszerek kialakítása során a felvállalt értékmentő munka mellett az értékteremtésnek is biztosítottak voltak a keretei. A két évtizeddel ezelőtt megszervezett Magyar Házak apropóján mára már elmondhatjuk, az önszervezési munka meghozta az eredményeket, újabb célokat lehet kitűzni. Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület sok-sok munkával és felelősséggel tevékenykedett az elmúlt évtizedekben, amiért köszönetet mondok” – hangsúlyozta a Romániai Magyar Házak második találkozójának megnyitóján Kelemen Hunor szövetségi elnök.

Dáné Tibor Kálmán, az EMKE elnöke elmondta, az elmúlt évek egyik romániai magyar sikertörténete a Magyar Házak beindítása és működtetése, amelyben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség első pillanattól kezdve partner volt, ma már a Szövetség programjában is jelen van a Magyar Ház projekt.

Kelemen Hunor a Szövetség újabb szórványprogramjairól is beszámolt, nagyon jó kezdeményezésnek tartva a Székelyföld – Szórvány között kialakult, intézményes és kulturális kapcsolatrendszert. A szövetségi elnök bejelentette, idén második alkalommal is megszervezik a Magyar Szórvány Napját, erre Brassóban kerül sor, november 15-én, Bethlen Gábor születésének a napján.

„Bátran kijelenthetjük, hogy azt az önszervezési munkát, amit vállaltunk, a legjobb tudásunk szerint végeztük. Köszönettel tartozunk a mindenkori magyar kormánynak, amiért támogatta és támogatja a szórványprogramokat, hiszen azt már többször elmondtuk, hogy Erdélyben a magyar kultúra nem jobb- vagy baloldali. Az RMDSZ által biztosított normatív támogatásokban a szórványprogramok jövőre is részesülnek, sőt, erősítjük ezeket. Idén megalakult a Kulturális Autonómiatanács is, amely közép- és hosszútávon előkészíti a döntési mechanizmusokat, felkészül arra az időszakra, amikor elfogadjuk a kulturális autonómiát tartalmazó kisebbségi törvényt. Ennek sajnos még nem értünk a végére, nehéz meggyőzni a többségieket, hogy ezáltal nem veszünk el tőlük semmit, de a célunkat nem tévesztjük szem elől, haladunk a kijelölt úton” – ismertette az RMDSZ elnöke.

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség 2012. szeptember 28-29-én, Kolozsváron rendezi meg a Romániai Magyar Házak II. Találkozóját.