A magyar kultúra nemzetünk támpontja - Kelemen Hunor a Magyar Kultúra Napján

2012.01.23. | Kultúra , Nagyvárad

A magyar kultúra nemzetünk támpontja - Kelemen Hunor a Magyar Kultúra Napján

A nemzet támpontjának, eligazítójának nevezte az egyetemes magyar kultúrát Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, kulturális és örökségvédelmi miniszter, aki Nagyváradon, a Szigligeti Színházban tartott ünnepi gálaműsoron és díjátadáson vett részt a Magyar Kultúra Napja alkalmából.

Az ünnepi eseményt az RMDSZ Bihar megyei és nagyváradi szervezetei már több mint 10 esztendeje minden évben megszervezik, ebből az alkalomból pedig a térség kiválóságait is díjazzák. Ebben az évben az esemény fővédnöke Kelemen Hunor volt.

Bíró Rozália, Nagyvárad alpolgármesterének köszöntője után Kelemen Hunor szövetségi elnök, kulturális és örökségvédelmi miniszter mondott ünnepi beszédet.

A magyar nemzeti kultúra az a széles út, amelyen mi több mint 1000 esztendeje haladunk, és ezen az úton a kulturális örökségünk részét képező értékek, hagyományaink jelentik azokat a támpontokat, amelyekhez mi nemzetként igazodunk, amikor irányt keresünk, amikor meghatározzuk nemzeti identitásunkat. A kultúra értékei, a nyelv, a hagyományok, mindaz, amit mi értéknek tartunk, nemzeti identitásunk kikezdhetetlen alapját adja. És ahogy minden egyes ember életében szükség van támpontokra, akkor, amikor elbizonytalanodunk, örömünk vagy bánatunk van, amikor kérdésekre kell válaszolnunk, akkor kell léteznie egy közös értékrendnek a családban, a nemzetben – ezt magyar kultúrának hívjuk. Döntéseink meghozatala előtt a magyar kultúra értékeihez nyúlhatunk vissza, ezekhez tudjuk viszonyítani terveinket, így tudunk jövőt építeni” – fogalmazott ünnepi beszédében Kelemen Hunor.

Kifejtette, annak ellenére, hogy sokan, és sokszor elsiratták már a magyar kultúrát, ez túlélte az évszázadok viharait.

Nem osztom a pesszimisták véleményét, a magyar kultúra, a nemzet kultúrája nem haldoklik, sőt! Ha csak az elmúlt évszázadra tekintünk vissza, akkor elmondhatjuk, hogy a magyar kultúra olyan értékeket, olyan személyiségeket adott az egyetemes kultúrának, amelyekre, és akikre büszkék lehetünk mi, a huszonegyedik század emberei. Bátran állíthatjuk, hogy a huszadik században a nemzetet a kultúra tartotta meg: a nyelv, a kulturális értékek, a hit abban, hogy a Kárpát-medencében a magyar kultúrának helye van, helye lesz. És nincsen ez másként, ha csak az elmúlt 20 évre, szűkebb pátriánkra, Erdélyre nézünk vissza. Az elmúlt húsz évben is gazdagítottuk az egyetemes magyar kultúrát. Itt, ennek a színháznak a falai között bátran elmondhatjuk, hogy húsz év alatt, amit el lehetett végezni, azt elvégeztük. De azt is el kell mondanunk, hogy még számtalan elvégzendő feladat áll előttünk, itt Erdélyben, ha nekünk az a célunk, hogy itthon teremtsünk jövőt. A szülőföldön való jövőépítést pedig nem lehet más fundamentumra építeni, mint a nemzet értékeinek, a magyar kultúrának a fundamentumára” – hangsúlyozta az RMDSZ elnöke.

Kelemen Hunor vasárnap este Nagyváradon jelentette be, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség döntést hozott egy Erdélyi Magyar Kultúráért Díj létrehozásáról, amelyet első alkalommal 2013. január 22-én osztanak ki.

„Azokat a személyeket, intézményeket kívánjuk díjazni, akik az elmúlt évben a legtöbbet tették a magyar kultúra megőrzéséért, új értékek teremtéséért. Mert a magyar kultúra akkor marad gazdag, ha nyitott és befogadó lesz továbbra is. Szent Istvántól kezdődően a magyar kultúra nyitott volt, hatások érték és hatott másokra ő is, meghatározta a szomszédos népek kultúráját. Akkor, amikor örökségről beszélünk, akkor egyik szemünkkel a múltra nézünk, a másikkal a jövőre. A számbavétel mellett a terveinkről is kell beszélnünk. Nekünk olyan intézményes kereteket kell megteremtenünk, ahol az alkotó emberek otthon érzik magukat. Ezért is van szükség egy ilyen ünnepnapra, ahol a számbavétel mellett a terveinkről is beszélhetünk” – szögezte le Kelemen Hunor.

A Magyar Kultúra Napja alkalmából a Bihar megyei RMDSZ tíz személynek adott át díjat kiemelkedő, kulturális tevékenységéért.