A marosvásárhelyi katolikus gimnázium újraalapításáról szóló törvénytervezetet iktatott az RMDSZ (AUDIO)

2017.11.15. | Marosvásárhely

„Az a cél, hogy a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium már jövő tanévben elkezdhesse működését. Ennek érdekében törvénytervezetet dolgoztunk ki, és iktattunk ma a képviselőházban, amely lehetővé teszi az iskola újraalapítását” – nyilatkozta Szabó Ödön RMDSZ-es képviselő, a Szövetség oktatásügyi szakpolitikusa szerdán.

A képviselőház oktatásügyi bizottságának alelnöke elmondta: a törvénytervezet lehetővé tenné az új osztályokba való beiratkozást, de az áthelyezett osztályokat is visszavenné az újraalapított tanintézmény. A jogszabálytervezet a tanárok és az adminisztratív személyzet helyzetét is megoldaná, hiszen rendelkezik azok átvételéről – mutatott rá az RMDSZ-es képviselő, majd hozzátette: a tervezet a tanintézmény jogi státuszát is rendezné, az iskola állami finanszírozását törvényi szintre emelné, és előírná a tanintézmény városi iskolahálózatba való integrálását.

Szabó Ödön rámutatott: az iskolahálózatokat rendszerint februárban hagyják jóvá, ezért fontos, hogy a parlament két háza még idén tárgyaljon a jogszabálytervezetről. „Kérvényezni fogjuk a sürgősségi eljárást, annak érdekében, hogy a parlament a téli szünet előtt szavazzon a törvénytervezetről, majd az államelnöki kihirdetésre kerüljön. Nekünk az a felelősségünk, hogy minden olyan lépést megtegyünk, amellyel az akadályok elhárulnak az iskola újraalapításának útjából. ” – összegzett a szakpolitikus.

Hanganyag:
Szabó Ödön nyilatkozata