A mellrák elleni küzdelem hivatalos napjává nyilvánították október 1-jét Biró Rozália törvénykezdeményezése alapján

2015.10.21. | Szenátus

A Parlament mindkét házában megszavazott javaslat az államelnök aláírását követően törvény rangjára emelkedik. „Azok az elrettentő adatok, amelyek szerint évente 1,1 millió nőt diagnosztizálnak világszerte mellrákkal és 410 ezren halnak meg e betegségnek tulajdoníthatóan, illetve az a tény, hogy Romániában a nők elhalálozási okai közül ez a betegség áll az első helyen 23,9 százalékos aránnyal, arra késztetett, javasoljam azt, hogy több európai uniós országhoz hasonlóan: Romániában is október elseje legyen az a nap, amikor kiemelten fókuszálunk arra a küzdelemre, a megelőzés, illetve a korai felfedezés szükségességére, melyek lehetővé teszik e veszély csökkentését" – hangsúlyozta Biró Rozália szenátor. Hozzátette, a törvény a helyi önkormányzatok által szervezhető események, a közegészségügyi  intézmények ingyenes vizsgálati programjainak, illetve a média figyelemfelkeltő műsorainak  keretét teremti meg.

A törvény kapcsán Biró Rozália követendő példaként említette azt a felvilágosító akciót, mellyel az RMDSZ Nőszervezete Erdély egész magyar közösségét megszólította ebben a hónapban, és amelynek során e betegség tüneteiről, a vizsgálatok lehetőségeiről, a megelőzés fontosságáról tájékoztatta a lakosságot szórólapok segítségével. „Fontos vagy családod és közösségünk számára! felszólítással fordultunk minden nőhöz, arra biztatva őket, hogy rendszeresen járjanak el szűrési vizsgálatokra, hiszen az időben diagnosztizált mellrák gyógyítható" – összegezte Biró Rozália, a Szenátus emberjogi, vallási és kisebbségügyi bizottságának elnöke.