A mezőgazdaság, az infrastruktúra és az energetikai szektor lesz a gazdasági növekedés motorja

2012.12.04. | Parlamenti választások , Arad
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


A mezőgazdaság, az infrastruktúra és az energetikai szektor lesz a gazdasági növekedés motorja

A mezőgazdaság, az infrastruktúra és az energetikai szektor – ez a három ágazat lesz a gazdasági növekedés motorja a következő évtizedben – jelentette ki Winkler Gyula kedden, Aradon tartott sajtótájékoztatóján.

„Vicc az a gazdasági növekedés, amiről most beszélnek. 0,9 százalék, amiről szó van, az nem nevezhető gazdasági növekedésnek, a 0,9 százalék a statisztikai hibahatáron belül van” – hívta fel a figyelmet Winkler Gyula, kiemelve, hogy Romániáénak nagyobb gazdasági növekedésre és új munkahelyekre van szüksége. Az RMDSZ tanulmányokra és elemzésekre épített egy olyan politikai programot, amely kormányprogramnak is megfelelne, ugyanakkor kidolgozták az Erdély 2020 fejlesztési tervet, amely a 2014-2020 közötti időszak fejlesztési prioritásokat azonosította az uniós finanszírozásokat figyelembe véve.

Kitérve az RMDSZ programjára, az európai parlamenti képviselő elmondta, hogy a mezőgazdaság, az infrastruktúra és az energetikai ágazat lesz az a három terület, amelyekre a következő évtizedben finanszírozást lehet szerezni strukturális alapokból. „Ezt a három területet nem konjukturális motornak kell tekinteni, mint ahogy volt például a belső fogyasztás 2005-2007 között. Románia mezőgazdaságában sok lehetőség van, sőt,  konstans húzóágazat kell hogy legyen, ami eddig nem történt meg. A mezőgazdaság és a vidékfejlesztés európai támogatásokat kaphat” – magyarázta Winkler Gyula.

Az EP-képviselő szerint a közúti, vasúti és kommunikációs infrastruktúra ugyancsak fontos gazdasági húzóágazat lehetne, amelyet szintén támogat az Európai Unió. „A gazdasági növekedés motorja lehet az energetikai szektor, amelyet hosszú távon támogat az EU különös tekintettel a megújuló energiákra”- ismertette az uniós prioritásokat Winkler Gyula.

Az Erdély 2020 fejlesztési terv kapcsán Winkler Gyula elmondta, hogy átadták az Európai Ügyekért felelős Minisztériumhoz, amelynek feladata a nyilvános konzultáció megszervezése a 2014-2020 közötti időszak fejlesztési prioritásaival kapcsolatosan.

Az RMDSZ programjáról beszélve, az európai parlamenti képviselő kiemelte, hogy átláthatóságra van szükség, az uniós forrásból finanszírozható projekteket nem kell állami költségvetésből finanszírozni, viszont biztosítani kell a szükséges önrészeket. Az RMDSZ a kis- és középvállalkozások támogatásáért és ösztönzéséért száll síkra, például a KKV teszt bevezetésével „Programunkban javasoljuk, hogy Romániában is vezessék be a KKV tesztet, amely minden egyes gazdasági tematikájú törvény esetében a kis- és  középvállalkozókra vonatkozó hatástanulmány elvégzését tenné kötelezővé” – magyarázta Winkler Gyula, hozzátéve, hogy ezáltal minden törvénykezdeményezést, amely várhatóan negatívan érinti a KKV-at, módosítani lehet még az életbe lépést megelőzően.

Bognár Levente, az RMDSZ Arad megyei szervezetének elnöke a magyar oktatás fontosságáról beszélt, amely az Arad megyei magyar közösségnek kiemelt fontosságú kérdés, az RMDSZ-t pedig többen is megkeresték azzal az igénnyel, hogy bővítsék a magyar nyelvű szakoktatási hálózatot. Kedden Winkler Gyula és Bognár Levente a Csiky Gergely Líceumban vett részt egy oktatási témájú találkozón. Az európai parlamenti képviselő délután gazdasági fórumon is jelen volt, ahol a helyi kis- és középvállalkozóknak ismertette az Erdély 2020 fejlesztési tervet és az EU költségvetési keretének prioritásait.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.