A mi Tündérországunkat nekünk kell építeni - Szentegyházán lépett fel a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes

2012.11.20. | Hargita , Parlamenti választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Telt ház előtt lépett fel Szentegyházán a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes november 18-án, vasárnap. A János vitéz, avagy a hős gyönyörűséges utazása és csodálatos megérkezése című előadásra a környező településekről, Lövétéről és Csíkszeredából is érkeztek érdeklődők. A függöny felgördülése előtt Tánczos Barna szenátorjelölt és Korodi Attila parlamenti képviselőjelölt köszöntötte a közönséget.

Tánczos Barna elmondta, hogy egy közösséget sok megpróbáltatás érhet: természeti csapás, pénzügyi válság, politikai változások, belső egymásnak feszülés és megosztás. De bármilyen nehéz is volt idáig, a székely közösség mindig talpraállt. Mert volt benne erő, és az erőt mindig az egység adta.

Beszédében rámutatott, bár az erdélyi magyarság ellenségei nem indulnak a választáson, felülkerekedhetnek. „Az ellenfeleink, az ellenségeink nem itt vannak, ebben a teremben, itt a településen, Székelyföldön, a magyar közösségben. A mi igazi ellenségeinket nem itt kell kutatni. A mi közös ellenségünknek arca és neve sincs, mégis látjuk, halljuk, érezzük minden nap körülöttünk. A mi közös ellenségünk nem indul a választáson, de bármikor kormányra kerülhet. A mi igazi ellenségünk a KÖZÖNY, a MUNKANÉLKÜLISÉG és a MAGYARELLENESSÉG. Nekünk ezek ellen kell küzdenünk. A bajból nem a további értelmetlen viták és ellenségeskedések vezetnek ki. Csak akkor lesz jobb, ha összefogunk, ha együttműködünk. Nekünk nem egymással kell harcolnunk, hanem egymásért!” – hangsúlyozta.

Bár nem karddal, mint Petőfi Sándor János vitézének, az erdélyi magyaroknak is meg kell küzdeniük azért, hogy kivívott jogaik ne csorbuljanak, és otthonuk épüljön. “János vitéz történetében minden megszenvedett reménység a Tündérországban teljesül be. Nekünk is van egy mesés Tündérkertünk - mert gyakran Erdélyt így is nevezik-, amelynek épüléséért és épségéért közösen, hittel, munkával és tudással kell dolgoznunk, küzdenünk” – fogalmazott Korodi Attila parlamenti képviselőjelölt. Az RMDSZ-es politikus ugyanakkor arra kérte a jelenlévőket, döntésüket annak tudatában hozzák meg december 9-én, hogy Székelyföld mellett Partium, Dél-Erdély és Szilágyság is a “Tündérkert” része. Ugyanis a székelyföldi szavazatokkal a szórványban élők életét is befolyásolni tudjuk.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.