A moldovai szabadkereskedelmi megállapodás fontos lépés Európa fele

2013.06.19. | gazdaság
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


A moldovai szabadkereskedelmi megállapodás fontos lépés Európa fele

Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője üdvözölte az Európai Bizottság és Moldova Köztársaság között zajló tárgyalások lezárását az úgynevezett Mélyreható és Átfogó Szabadkereskedelmi Megállapodást illetően, a dokumentumot a tervek szerint a novemberi vilniusi Keleti Partnerség csúcstalálkozóig véglegesítik.

"Ez a szabadkereskedelmi megállapodás nagyon fontos megvalósítás az EU és Moldova Köztársaság közötti viszony tekintetében, meg vagyok győződve, hogy rövid időn belül konkrét eredményeket is hoz. Úgy vélem, hogy meg kell erősíteni a Moldova Köztársaság és az Európai Unió közötti gazdasági és kereskedelmi kapcsolatokat, mert ezek is hozzátartoznak az ország és az adott régió Európához való közeledéséhez” – fejtette ki szerdán Winkler Gyula, aki a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság, az INTA monitoring-csoportjának ülésvezetője volt.


Az európai parlamenti képviselő meggyőződésének adott hangot, mely szerint az év elején tapasztalt kisinyovi politikai válság ellenére az Európa-párti Iurie Leancă által vezetett kormányban van annyi ambíció és erő, hogy életbe lépteti azokat a politikai és gazdasági reformokat, amelyek az országot az Európai Unió felé vezető úton tartják. „A hatástanulmány azt mutatja, hogy a szabadkereskedelmi megállapodásnak köszönhetően 5,6 százalékkal nő majd az ország GDP-je és 16 százalékkal emelkedik az unió tagországaiba szánt export, mindezek mellett új munkahelyek jönnek létre és a kis- és középvállalkozói szektor működése is javul” – mondta el Winkler Gyula.


Moldova Köztársaság 2010-ben kezdte meg a tárgyalásokat az Európai Unióval való társulási megállapodásról, amelynek része a szabadkereskedelmi megállapodás. A Moldova Köztársaság és EU közötti Mélyreható és Átfogó Szabadkereskedelmi Megállapodásról szóló tárgyalások 2012 februárjában kezdődtek el. Az Európai Bizottság főtárgyalója, Luc Devigne a szerdai gyűlésen rámutatott, hogy rekordidő alatt sikerült befejezni ezt a folyamatot annak is köszönhetően, hogy a kisinyovi hatóságok rendkívül gyorsan mozogtak. Luc Devigne szerint a Keleti Partnerség országai közül Moldova Köztársaság haladt a leggyorsabban előre, előnyös feltételeket és megfelelő időtartamot elérve, amellyel védeni tudja a saját gazdaságának kényes ágazatait is. A monitoring csoport szerdai gyűlésén részt vett és beszámolót tartott Eugen Caras Moldova Köztársaság EU-hoz rendelt nagykövete is.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.