A mozgásszabadság hiányában az Európai Unió megszűnik létezni

2015.11.25. | Európai Parlament
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


A mozgásszabadság hiányában az Európai Unió megszűnik létezni

A mozgásszabadság  hiányában az Európai Unió megszűnik létezni – fogalmazott Winkler Gyula európai parlamenti képviselő az Európai Parlamenthez intézett írásos nyilatkozatában. Az EP plénuma november 25-én, szerdán vitatta meg a párizsi terrorcselekmények kapcsán kialakult helyzetet.

„Az EU több mint félévszázados fennállása során soha nem szembesült a maihoz hasonló kihívásokkal, amikor az európai konstrukciót szétfeszíteni szándékozó külső és belső erők találkoznak. A párizsi merényletek már el is érték céljukat, hiszen úgy tűnik, a félelem és bizalmatlanság valamennyiünket hatalmuk alá kerítettek.” Az RMDSZ EP-képviselője szerint az EU és a tagállamok válaszán múlik majd az, hogy a párizsi események lesznek vagy sem az Unió szeptember 11-je.

„A legnagyobb tét ugyanakkor az EU legnagyobb erőssége is, nevezetesen a szabad mozgást biztosító övezet léte. Ennek hiányában az EU megszűnik létezni” – hangsúlyozta Winkler szerdai nyilatkozatában. Elmondása szerint, amennyiben a Schengeni szabályozás nem felel meg az aktuális kihívásoknak, akkor ezen változatni kell.  

Ez csupán egy megállapodás, egy egyezmény, a tagállamok között létrehozott szabályozás, amelyet ugyancsak nekik kell a mai realitásokhoz igazítani. A schengeni egyezmény módosítása semmiképp nem szabad újra akadályokat teremtsen az EU-ban, hanem az új körülményekhez kell alakítsa az európai biztonsági intézkedéseket és az uniós együttműködést. A kettős mérce alkalmazása, a képmutatás és a végtelenségig ismételt szónoklatok, amelyeket nem követnek konkrét cselekedetek, veszélybe sodorják az Uniónkat” – pontosított az RMDSZ EP-képviselője.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.