A múlt tükrében látni mai valónkat - Szent István ünnepe Vajdahunyadon

2013.08.21. | Hunyad , Megemlékezés
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


A múlt tükrében látni mai valónkat - Szent István ünnepe Vajdahunyadon

Idén is ünnepelt Szent István napján a vajdahunyadi magyar közösség. A Corvin Savaria Magyar Kulturális Központban kedden este bensőséges hangulatban, méltósággal emlékeztek meg a magyar nemzet államalapító szent királyára.

“Vágyaink és álmaink összefonódnak a valósággal, miközben létrejön a nagy embereket és eseményeket megjelenítő monda- és legendakör, a múltidők lelki visszhangja. Fontos a ma emberének visszaemlékezni, fontos a múlt jelentése, mert minél jobban ismerjük, annál inkább azonosulunk vele, látjuk benne magunkat, a múlt tükrében a mai valónkat” – fogalmazta meg Kofity Magdolna tanárnő, az EMKE vajdahunyadi alelnöke a magyar közösség Szent István-napi ünnepségének központi üzenetét.

 

Az ünnepség történelmi visszatekintővel kezdődött, Kofity Magdolna Szent István uralkodásának történetét, mai napig érvényes intelmeit ismertette, kiemelve, hogy erős, magát megvédni tudó, sok népet egyesítő, egységbe forraló, tartós államot alapított, királyként pedig korát megelőző döntéseket hozott. Ft. Zsargó János református esperes méltatta államalapító Szent István szerepét a magyar történelemben, majd áldást mondott. Nagy tapsot kapott Anemţoaiei Răzvan (hegedű) és Mariana Onţanu Crăciun (zongora) klasszikus zenei koncertje, a művészek Bartók, Brahms és Bach művei mellett a XX. század zeneműveiből nyújtottak válogatást. Az ünnepség az István a király rockopera vetítésével zárult.

 

A szünetben a közönség megtekinthette Fazakas Tibor képzőművész állandó kiállítását, és a vajdahunyadi magyar közösség előtt első alkalommal bemutatkozó Bakó Anna szalmaképeit.

 

A vajdahunyadi Szent István-napi rendezvényt a Communitas Alapítvány támogatta.

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.