A munkaerőpiac valós elvárásaihoz kell igazítani a tagállamok oktatási rendszereit

2014.07.17. | Európai Parlament , Oktatásügyek

„A legfontosabb prioritás a következő öt évben, hogy megtaláljuk a leghatékonyabb útját annak, hogyan segítsünk a több millió munkanélküli fiatalnak állást találni és hogyan támogassuk a tagállamok tanügyi intézményeit, hogy felismerjék a valóságot” – fogalmazott Winkler Gyula csütörtökön Strasbourgban.

"Azért szavaztam meg azt a határozatot, amely a fiatalok foglalkoztatottságról szól, mert különösen a huszonöt év alattiakat érinti leginkább a válság, amelynek ellenére ők hisznek az európai eszmékben" – támasztotta alá szavazatát az RMDSZ európai parlamenti képviselője. A fiatalok foglalkoztatottságáról szóló határozatot szerdán megvitatta, csütörtökön pedig elfogadta a plénum.

Winkler Gyula emlékeztetett, hogy májusban, Strasbourgban több mint ötezer fiatal vett részt az Európai Ifjúsági Rendezvényen (EYE 2014), ahol Javaslatok egy jobb Európáért címmel egy dokumentumban összesítették elképzeléseiket, többek között arra is felhívva a figyelmet, hogy patthelyzetbe került generációról van szó, amelynek tagjai nemcsak a válság miatt vannak nehéz helyzetben, hanem azért is, mert óriási a szakadék az oktatási kínálat és a munkaerő-piaci elvárások között.

"Nagyon örvendek, hogy támogatásommal sikerült ötven erdélyi magyar fiatalnak részvételt biztosítani az Európai Ifjúsági Rendezvényen, az említett dokumentum kidolgozásához ők is hozzájárultak. (...) Meggyőződésem, hogy akkor teszünk közösségünk jövőjéért, ha a fiatalokért dolgozunk. Ezért támogatom a Magyar Ifjúsági Értekezlet és az Európai Néppárt ifjúsági szervezetének, a YEPP-nek kezdeményezéseit, továbbá együttműködöm velük " – emelte ki Winkler Gyula.

Mint ismeretes, múlt héten Marosfőn az EU-táborban folytatott párbeszédet fiatalokkal az RMDSZ politikusa annak kapcsán, hogy milyen nehézségeik vannak karrierindításkor, többek között arról is szót váltottak, hogy mennyire eltérnek az oktatási intézmények kínálatai a munkaerőpiac elvárásaitól. Ez alkalommal szóba került a Javaslatok egy jobb Európáért című dokumentum is, amelynek kidolgozásában erdélyi magyar fiatalok is részt vettek. Ez a dokumentum a fiatalok elvárásait, reményeit, javaslatait, ötleteit tartalmazza, amelyet a mostani strasbourgi plenáris ülés elején eljutattak minden európai parlamenti képviselőhöz. A dokumentum pdf formátumban az alábbi linkről tölthető le: http://www.epgencms.europarl.europa.eu/cmsdata/upload/b9973083-b9de-4085-aa5e-39ce13bd2f25/21370-EYE_Report_EN.pdf