A nacionalista feszültségkeltés ellen szólalt fel Seres Dénes

2013.03.12. | autonómia , Szilágy , Kisebbségvédelem

A nacionalista feszültségkeltés ellen szólalt fel Seres Dénes

Politikai nyilatkozat keretében tiltakozott kedden, március 12-én Seres Dénes Szilágy megyei parlamenti képviselő az RMDSZ Szilágy megyei szervezetének székházára ismeretlen tettesek által kifüggesztett, a romániai magyar kisebbséget fenyegető felirat ellen.

Mint ismeretes, február 28-án „Ha nem hagytok fel az autonómia törekvéssel, ki lesztek utasítva! Ez az első figyelmeztetés! Lehet, hogy még lesz… Ez rajtatok múlik!” feliratú vásznat helyeztek el a Szövetség zilahi székházának kerítésére.

Seres Dénes felhívta a képviselők figyelmét arra, hogy az egyre erősödő nacionalista megnyilvánulások megbélyegzik a romániai magyarok mindennapjait és a többségi nemzet közhangulatát egyaránt. „A többségi nemzet és a kisebbségek békés együttélésének bojkottálásával, mesterségesen generált konfliktusokkal, zászlóháborúkkal próbálják elterelni az állampolgárok figyelmét az ország valós problémáiról” – mondta a Seres a Képviselőház plénumában. A Szilágy megyei honatya kihangsúlyozta, hogy az RMDSZ minden jogi eszközt fel fog használni arra, hogy visszaszorítsa ezeket a jogállam- és demokráciaellenes megnyilvánulásokat.

„Határozottan fogunk fellépni közösségünk és kisebbségi jogaink kinyilvánításának védelmében” – mondta beszédében Seres, majd hozzátette, hogy jogunkban áll kinyilvánítani álláspontunkat a régióátszervezéssel és az állami berendezkedéssel kapcsolatban, ugyanis elképzeléseink nem a többség kárára, hanem mindannyiunk javára szolgálnak.