A Nagy Versmondás Marosvásárhelyen

2013.09.19. | Kultúra , Marosvásárhely

A Nagy Versmondás Marosvásárhelyen

Marosvásárhelyre érkezett a Nagy versmondás elnevezésű irodalmi mozgalom. A József Attila és Weöres Sándor versekből összeállított verses-zenés műsort magyarországi művészek mutatták be.

Több száz diák és tanár gyűlt össze szerdán este a Bolyai Farkas Elméleti Líceum dísztermében a „Teljesség felé” című előadásra. Az előadássorozat ötletgazdái, Jordán Tamás színművész és Fűzfa Balázs irodalomtörténész.

Az eseményt szervező Kós Károly Akadémia Alapítvány elnöke, Markó Béla úgy fogalmazott, a rendezvény azt bizonyítja, hogy a vers mindannyiunk szívéhez, lelkéhez közel van. „Nagyon örülök, hogy sor került erre a műsorra. Egy ilyen műsor által azt gondolom, hogy egy árnyalattal azért még közelebb kerültünk a költészethez” - hangsúlyozta az alapítvány elnöke.

Fűzfa Balázs innováció-díjas irodalomtörténész, tankönyvszerző úgy értékelte, az irodalmat újra fontossá és értékessé kell tenni a társadalom szemében, mert ha a ma élő emberek, a döntéshozók, oktatásirányítók nem jönnek rá, hogy nagyon sok mindenhez az irodalmon keresztül vagy az irodalom segítségével vezet az út, akkor az irodalom elfejtődik - mondta az irodalomtörténész.

A budapesti Sebő Együttes zene által népszerűsítette az irodalmat, a marosvásárhelyi közönségnek József Attila és Weöres Sándor megzenésített verseit adták elő. Ezt követően került sor a nagy versmondásra, ahol a jelenlévők közösen mondták el Weöres Sándor „Valse Triste” című szerzeményét.