A női képviselet megerősítését és a szórványközösség parlamenti képviseletének támogatását írná elő az RMDSZ új Alapszabályzata (AUDIÓ)

2017.04.26. | Kongresszus

Alapszabályzat-módosításunk két fő téma köré épül: a női képviselet megerősítését és a szórványközösség parlamenti képviseletének támogatását célozza – nyilatkozta Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke április 26-án, szerdán. A múlt pénteken ülésező Szövetségi Képviselők Tanácsa további alapszabályzat- és programmódosítási javaslatokat fogadott el a fiatalok itthon maradásának ösztönzéséről, a családon belüli erőszak megelőzéséről, a kisebbségvédelemről. Ezeket a Zilahi Kongresszus május 13-án fogja végleges formájában megszavazni.

Az RMDSZ Alapszabályzatába bevezetné a női képviseleti normát, amely lehetővé tenné, hogy a Szövetség helyi szervezeteinek szintjén minden harmadik választott testületi tag nő legyen, megyei és országos testületekben pedig 15 százalékban a Nőszervezet delegáljon tagokat. A Szövetség fontosnak tartja ugyanakkor azt is, hogy az elkövetkezőkben a legmagasabb szinten képviselje a szórványközösséget. „2016-ban székelyföldi listán, bejutó helyen indulhatott a teljes szórványközösség ügyét felkaroló Szeben megyei parlamenti képviselőjelölt. Májusban ezt az elvet alapszabályzatunkban is rögzítjük, hogy körforgásszerűen mindig biztos bejutó helyen szerepeljen egy jelölt azokból a szórványmegyékből, ahonnan amúgy nem juthatna be magyar ember a bukaresti törvényhozásba”− magyarázta az ügyvezető elnök.

A Szövetség programját célzó módosítások leginkább az esélyegyenlőségi, szociálpolitikai, ifjúsági, külügyi és a gazdasági problémák megoldására terjednek ki. Az ifjúságot a szülőföldön való letelepedésre ösztönzik, emellett a nők esélyeinek munkapiaci növelését, a férfiak és nők közötti bérszakadék csökkenését, és a nők elleni erőszak megelőzését is sürgetik.

Külpolitikánkban szorgalmazzuk, hogy a nemzeti jogszabályok mellett az európai intézmények is védjék az őshonos nemzeti kisebbségek által teremtett értékeket és ezt a sokszínűséget” – fejtette ki. Elmondta: az RMDSZ elkötelezett Romániának az Amerikai Egyesült Államokkal kialakított stratégiai partnersége mellett, de véleménye szerint ez a kapcsolat nem korlátozódhat katonai és védelmi kérdésekre, annak ki kell terjednie az emberi- és kisebbségi jogok és általában a demokrácia értékeinek és intézményeinek romániai védelmére.

Porcsalmi Bálint elmondta, a Zilahi Kongresszus nagyon fontos tétje meghatározni azt az utat, amelyen az RMDSZ-nek az elkövetkező két évben haladnia kell. Szerinte ezek a módosítási javaslatok és témák is ezt a célt szolgálják.

Az Alapszabályzat és a Program módosításai mellett, az RMDSZ az oktatást, a fiatalokat és az anyanyelvhasználatot célzó stratégiai dokumentumokat dolgoz ki, amelyet a Zilahi Kongresszus szavaz meg.

Hanganyag:
Porcsalmi Bálint az RMDSZ új alapszabályzatáról