A parlamenti együttműködést nem befolyásolhatja a két ország közötti távolság

2017.10.11. | Képviselőház

A parlamenti együttműködést nem befolyásolhatja a két ország közötti távolság

Az ausztrál képviselőház küldöttségével találkozott Biró Rozália, RMDSZ-es képviselő, az alsóház külügyi bizottságának elnöke, a hét elején zajló NATO Parlamenti Közgyűlés keretén belül.

A találkozó témáját a Románia és Ausztrália diplomáciai és gazdasági együttműködése, illetve a kétoldalú parlamenti párbeszéd megerősítése képezte. Az RMDSZ-es képviselő arra emlékeztetett, hogy a két ország közötti gazdasági együttműködés eredményeként a romániai Damen Shipyards hajóépítő csoport nyerte el a Galacon sorra kerülő antarktiszi jégtörő hajó építésére kiírt szerződést. Biró Rozália ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy 2018-ban a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok létrejöttének 50-ik évfordulóját ünnepeljük, és ez egy jó alkalom lehet a román-ausztrál kapcsolatok – és főként a gazdasági együttműködés – elmélyítésére különösen, ha Julie Bishop asszony, Ausztrália külügyminisztere elfogadja a meghívást és látogatást tesz Romániában.

A Külpolitikai Bizottság elnöke kijelentette: Románia támogatja Ausztrália jelöltségét az Emberi Jogi Tanácsban.

A találkozón jelent volt Andrew Laming, az ausztrál parlament alsóházának munkaügyi, oktatási és képzési állandó bizottsági elnöke, és Ross Hart, az államháztartási és ellenőrzési állandó bizottság képviselője, illetve Ilie Dan Barna, a külügyi bizottság alelnöke és a Sydneyben szolgáló romániai konzul, Florinel Mocanu.