A parlamenti választások sikeréhez az önkormányzatoknak is hozzá kell járulniuk – Kelemen Hunor szövetségi elnök a Székelyföldi Önkormányzati Tanács alakuló ülésén

2012.09.25. | Székelyföld , Önkormányzatok
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


A parlamenti választások sikeréhez az önkormányzatoknak is hozzá kell járulniuk – Kelemen Hunor szövetségi elnök a Székelyföldi Önkormányzati Tanács alakuló ülésén

Hargita Megye Tanácsának gyűléstermében tartotta alakuló ülését a Szövetség Székelyföldi Önkormányzati Tanácsa (SZÖT) szeptember 25-én, kedden. Az elnökség újraválasztása és a SZÖT működési szabályzatának módosítása előtt Kelemen Hunor szövetségi elnök tartott politikai helyzetelemzést.

Sikeres önkormányzati választások után most egy nagyon nehéz parlamenti választás előtt áll az erdélyi magyar közösség” – hangsúlyozta az RMDSZ elnöke.

A helyhatósági választásokon az RMDSZ 70.000-el több szavazatot kapott, mint 4 évvel ezelőtt, mégis, az erős román részvétel miatt ez a szavazattöbblet néhány helyen nem hozott mandátumot. A parlamenti választásokra készülve is azt látjuk, hogy valószínűleg nagyon magas lesz a román szavazók részvétele, éppen ezért számunkra nagyon fontos a mozgósítás, az erdélyi magyar közösség nagyszámú részvétele. Hiszen az erős önkormányzataink mellett szükség van a bukaresti parlamenti képviseletre, mert nekünk ott kell lennünk, amikor olyan kérdésekről döntenek, amelyek egyenes módon befolyásolják közösségünk sorsát. Ilyen például az alkotmány módosítása, amelyre biztosan sor kerül a következő négy évben, és amely kapcsán az RMDSZ-nek nagyon határozott és pontos módosító javaslatai vannak. Ismét napirendre kerül a régiók átszervezése, és nem lesz közömbös egyetlen székely vagy magyar ember számára sem az, hogy ez hogyan, milyen felosztás szerint történik majd. Nekünk ott kell lennünk Bukarestben, hogy úgy ahogy ezt ezelőtt két évvel tettük, ismét megakadályozzuk Székelyföld vagy az Érmellék szétszabdalását. A mi politikai erőnktől függ az, hogy milyen módon valósul meg a régiók átszervezése, a mi politikai erőnket pedig az erdélyi magyar közösség akarata és támogatása adja” – részletezte az elkövetkező időszak kihívásait Kelemen Hunor.

Hozzátette, nagyon örvendetesnek tartja azt, hogy a Szövetségen belül számos helyen belső megméretkezésre kerül sor. Az erdélyi magyar pártok közötti együttműködésről az RMDSZ elnöke elmondta, ez ismét nem valósult meg. „Az RMDSZ ajtaja most is nyitva állt, ugyanúgy, mint tavasszal. Azonban választási koalíció megkötésére nem vállalkoztunk, hiszen azzal 8%-os lett volna a bejutási küszöb, az erős román részvétel pedig az 5%-os küszöböt is veszélyezteti, nem is beszélve az ellenpártok azon szándékáról, hogy külön indítanak jelölteket. Ez az erdélyi magyar közösség jövőjét veszélyezteti, amit felelőtlen politikai kalandnak tartok” – szögezte le a szövetségi elnök. „Bízom abban, hogy a decemberi választások során az RMDSZ jó eredményeket ér el, és továbbra is lesz lehetőségünk erős parlamenti képviseletet biztosítani a romániai magyarság számára. A jelenlegi országos politikai helyzet azt vetíti előre, hogy magas lesz a választásokon való részvétel, ezért számunkra, a magyar szavazók mozgósítása, kulcsfontosságú. Meggyőződésem, hogy a júniusban megválasztott polgármestereink és helyi önkormányzati képviselőink is aktívan részt vesznek ebben, és tisztában vannak azzal, hogy az ő munkájuk is, egy erős parlamenti képviselet révén lehet hosszútávon is hatékony” – összegezte Kelemen Hunor.   

A Székelyföldi Önkormányzati Tanács ülésének egyik napirendi pontja a tanács új működési szabályzatának elfogadása volt, melynek értelmében a SZÖT legfőbb testületét, a Székelyföldi Önkormányzati Nagygyűlést kétévente össze kell hívni.  A tagok néhány módosító javaslat megfogalmazása után egyöntetűen elfogadták az új szabályzatot, amelyet a Szövetségi Küldöttek Tanácsa szeptember 29-i, zilahi ülésén jóvá kell hagyjon.

A gyűlés során megválasztották az új elnökséget, melynek értelmében Kovászna megyéből Antal Árpád és Tamás Sándor, Maros megyéből Péter Ferenc és Simon István, míg Hargita megyéből Borboly Csaba, Petres Sándor és Rafai Emil látják el a SZÖT vezetését. A Székelyföldi Önkormányzati Tanács elnöke az elkövetkezendő négy évben is Péter Ferenc, Szováta polgármestere lesz.

Az ülés végén András Zoltán, Hargita Megye Tanácsa Elemzőcsoportjának vezetője „A vidék jövőképe Székelyföldön” címmel tartott előadást.

Ülésezett a Székelyföldi Önkormányzati Tanács Ülésezett a Székelyföldi Önkormányzati Tanács Ülésezett a Székelyföldi Önkormányzati Tanács
Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.