A politikának többet kell foglalkoznia az ifjúság helyzetével – Törvénytervezettel támogatná a fiatalok és fiatal családok lakásépítését Borboly Csaba (AUDIÓ)

2016.03.09. | Ifjúság , család
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


A politikának többet kell foglalkoznia az ifjúság helyzetével – Törvénytervezettel támogatná a fiatalok és fiatal családok lakásépítését Borboly Csaba (AUDIÓ)

Fotó: www.kronika.ro

A fiatalok/fiatal családok lakásépítési programjáról szóló törvényjavaslatot szeretne elfogadtatni a parlamenttel Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és az RMDSZ Hargita megyei honatyái. A megyei tanács csapatával kidolgozott javaslat a magyarországi törvény mintájára készült.

A támogatást legfeljebb egy alkalommal lehetne igényelni, a benyújtott számlák alapján visszaigényelhető lenne az áfa értéke 70 000 lejig, a 20 százalékos áfát 5 százalékra csökkentenék, állami típusterveket is igénybe lehetne venni ingyenesen – építész-tervező csak akkor lenne szükséges, ha módosításra szorul az eredeti terv. Az építkezés után a kormányhivatalok ellenőriznék a felépült házat, hogy a terv szerint készült-e a kivitelezés, egylakásos családi háznál a hasznos alapterület nem haladhatná meg a 200 négyzetmétert, többlakásos társasháznál a 100 négyzetmétert. A javaslat értelmében az is házépítésnek minősülne, ha a meglévő ingatlanra húznak fel egy új emeletet, vagy ha a tetőteret építik be, de mindenképp új lakóegységnek kell létrejönnie, és szerepel az a kikötés is, hogy nyaralóra vagy szálloda építésére nem lehetne igényelni a támogatást.

A kezdeményezők szerint a politikának többet kell foglalkoznia a fiatalok helyzetével, minden helyi tanácsnak, hivatalnak nagyobb hangsúlyt kell fektetnie a fiatalok foglalkoztatására, az itthon maradásuk vagy hazatérésük érdekében. A kedvezményezettek megsegítésén és annak társadalmi hatásán kívül a lakásépítési támogatásnak számos más eredménye lehet: munkahelyek létesülhetnek az építőiparban, a szállításban, az ingatlanpiacon, bővülhetnek a szolgáltatások a bankszektorban, építkezésben, tervezésben, az ehhez kapcsolódó folyamatokban, nem utolsó sorban a bútorgyártásban és a belső gépészeti szerelésben is fellendülésre lehet számítani.

Hanganyag:
Borboly Csaba nyilatkozata


Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.