A rákos betegek kezelésének finanszírozásáról érdeklődött Molnár Zsolt

2013.05.15. | Képviselőház , Egészségügy
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


A rákos betegek kezelésének finanszírozásáról érdeklődött Molnár Zsolt

Az egészségügyi miniszterhez intézett kérdésében az egészségbiztosítási pénztár által a rákos betegeknek jóváhagyott kivizsgálások kifizetéséről érdeklődött Molnár Zsolt Temes megyei parlamenti képviselő május 15-én.

A Romániában élő rákos betegeket nem csak a szörnyű kór kínozza, hanem az egészségügyi rendszerben kialakult igazságtalan helyzetek is, hiszen gyógyszerek, orvosi gépek, és nem utolsó sorban anyagi támogatás nélkül kényszerülnek megharcolni a betegséggel. A törvény előírja, hogy az említett betegséggel küzdő páciensek ingyenes számítógépes tomográfiai kivizsgálásban, illetve mágneses magrezonancia képalkotásban részesülnek. Sajnos a hétköznapokban nagyon sok páciens mégis fizet” – taglalta Molnár a kialakult helyzetet, továbbá kifejtette, hogy a radiológiai diagnosztika rendkívül hasznos az orvos és a páciens számára egyaránt, de nagyon költséges ugyanakkor.

Molnár kérdésében a megelőző intézkedésekről is érdeklődött, valamint részletes tájékoztatást kért a Romániában számon tartott rákos betegek számáról 2010-től, illetve arról, hogy hány páciens igényelt és hány részesült ingyenes kivizsgálásban ez idő alatt.

Köztudott, hogy Romániában zárt rendszerben kaphatók a citosztatikus gyógyszerek. Így ha az egészségügyi ház nem fizeti ki a gyártókat, akkor a kórházak nem kapnak gyógyszereket, és a betegek még saját költségen sem tudnak hozzájutni a sok esetben életet mentő szerekhez. A miniszter úr ígéretének értelmében a 2013-as év végéig megoldja a kialakult helyzetet, erről kértem részletes ütemtervet, illetve tájékoztatást” – hangsúlyozta a fiatal RMDSZ-es képviselő.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.