A rászorulókat hozza nehéz helyzetbe a visszavágott finanszírozás – a szociális gondozás finanszírozásáról Strasbourgban

2017.02.14. |

Ellehetetlenítik Romániában a szociális tevékenységet végző civil szervezetek munkáját, ezáltal éppen a társadalom legsérülékenyebb tagjait hozzák nehéz helyzetbe – hívta fel a figyelmet hétfő este Winkler Gyula EP-képviselő Strasbourgban, ahol az Európai Parlament plenáris ülését tartja. Az EP-képviselő felszólalásában rámutatott: érthetetlen és önkényes döntésnek tartja, hogy a munkaügyi minisztérium rajtaütésszerűen, magyarázat és előzetes bejelentés nélkül majdnem felére csökkentette a szociális szolgáltatásokat nyújtó civil szervezetek támogatását.

Az emberi méltóság tisztelete a demokratikus jogállamok egyik alapelve, amelytől nem szabad eltekinteni. Annál fontosabb ez a parancsolat, ha az idősekre gondolunk, különösen azokra, akik ápolásra, gondozásra szorulnak. Az idősek otthoni ápolásában Európa-szerte erre szakosodott civil szervezetek segítenek. Tevékenységük kiszámítható, tervezhető állami támogatásban részesül" – fogalmazott Winkler Gyula, ismertetve a kialakult helyzetet: a munkaügyi miniszter váratlan döntése miatt több mint hatezer személy veszítheti el a szociális ellátást, mivel az őket gondozó szervezetek támogatását megszüntették.

Mintha megfordult volna az idő kereke, 27 évvel veti vissza a múltba országunkat ez a döntés. A kormánynak azonnal ki kell javítania ezt a súlyos tévedést" – sürgette a megoldást az EP-képviselő, aki erről a politikai felszólalásoknak fenntartott időben beszélt a strasbourgi plénum előtt.

Mint ismeretes, a munkaügyi minisztérium rendelete értelmében februárban 814.484 lejjel csökken a szociális szolgáltatásokat nyújtó civil szervezetek támogatása, a visszavágott keretösszeg az otthoni beteggondozásra szánt forrásokból vesz el, illetve veszélybe került az érintett civil szervezetek alkalmazottainak bére is. Az előző kormány januárra mintegy 2 millió lejt hagyott jóvá a szociális szolgáltatásokat nyújtó szervezetek számára, ezt a keretet vágta vissza 1,2 millió lejre a szaktárca. Korábban 132 egyesület és alapítvány 279 munkapontját támogatták, a finanszírozásnak 12 ezer kedvezményezettje volt, a visszavágott keretből 108 szervezet 174 munkapontja részesül támogatásban, a kedvezményezettek száma pedig 5600-ra csökken.