A rezidens vizsga eltörlésével csökkenthető lenne a fiatal orvosok elvándorlási hajlandósága

2016.11.03. |
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


A rezidens vizsga eltörlésével csökkenthető lenne a fiatal orvosok elvándorlási hajlandósága

November 3-án, csütörtökön Vass Levente és Tubák Nimród, az RMDSZ Maros megyei képviselőjelöltjei sajtótájékoztatón ismertették az egészségügyi ellátás javítását célzó terveiket, amelyeket a parlamenti munkájuk során valósítanának meg. Vass Levente urológus főorvos, Tubák Nimród idén végzett a MOGYE-n, így mindketten jól ismerik az egészségügyi rendszert, annak problémáit, hiányosságait.

A két jelölt szerint az orvos-elvándorlás problémájára reális megoldást jelenthet a rezidens vizsga eltörlése. „A rezidens vizsga nem más, mint a felsőoktatási képzés felülvizsgálása. Fölöslegesnek tartjuk, hogy a fiatal orvosok másodszorra is vizsgázzanak abból a tananyagból, amelynek az elsajátításáért pár hónappal korábban egyetemi oklevelet kaptak. A rezidens vizsgát az egészségügyi minisztérium évente szervezi meg, általában novemberben. Ezen megmérettetés nélkül senki nem tud elhelyezkedni a romániai rezidensorvos-képzésben, sikertelen vizsga esetén egy évet kell várni egy újabb vizsga lehetőségére. Ez a rendszer Romániában és Franciaországban szentesített, más országok, mint pl. Magyarország, Németország, az Egyesült Királyság örömmel fogadják és egy interjú alapján alkalmazzák a Romániában kitanult szakembereket. A frissen végzetteknek a rezidens vizsga miatt nehezebb itthon elhelyezkedniük, mint külföldön. Ezen akarunk változtatni” – fogalmazott Tubák Nimród. Hozzátette: a rezidens vizsga helyett lehetővé tennék a kórházmenedzsereknek, hogy személyes interjú, képességfelmérő beszélgetés alapján alkalmazzák a fiatal orvosokat. Tubák Nimród szerint ez azért előnyösebb, mert így mindenkinek lehetősége lenne szándékainak és képességeinek megfelelően szakosodni, és nem az egészségügyi minisztérium által megszabott helyek egyikére pályázni a rezidens vizsgán szerzett pontszáma függvényében. Beszámolt arról is, hogy a rezidens vizsga eltörlésére irányuló kezdeményezésüket egy, az orvosis diákok körében végzett közvélemény-kutatással tervezik majd alátámasztani. A felmérést a következő hetekben végzik a MOGYE hallgatói körében.

A két Maros megyei képviselőjelölt a rezidens vizsga eltörlése mellett egy sor egyéb intézkedést is bevezetne a fiatal orvosok munkaerőpiacra lépésének, gyakorlati képzésének és itthon tartásának a támogatására. Vass Levente szerint lehetőséget kell teremteni, hogy a vidéki főorvosok bevonásával a megyei rangú és erős városi kórházak oktató kórházakká alakulhassanak és részt vegyenek a szakemberképzésben. „A jelenlegi nagy oktató kórházakban túl sok rezidens jut egy orvosra, emiatt nehezen jutnak be műtétekre. Ha a vidéki kórházak is részt vehetnének a szakemberképzésben, ez a probléma megoldódna, a rezidens orvosok használható gyakorlati tudásra tennének szert. Emellett javulna a vidéki kórházak felszereltsége, ellátottsága, és az új kezelések és diagnosztikai eljárások kötelező bevezetése által az egészségügyi szolgáltatások minősége is jobbá válna” – hangsúlyozta Vass Levente. 

A képviselőjelölt szerint a vidéki kórházak oktató kórházakká alakítása a kiszámíthatóság és fenntartható fejlődés garanciája, a hazatelepedni vágyó fiatal orvosok szívesebben választják majd ezeket az intézményeket, nagyobb elhivatottsággal dolgoznak, jobb ellátást biztosítanak a betegeknek. A fiatal orvosok elhelyezkedésének támogatására Vass Levente kötelezővé tenné a megyei egészségbiztosító pénztárak számára, hogy a rezidens képzést befejező szakorvosokkal szolgáltatói szerződést kössenek 30 napon belül. A fiatal orvosoknak ugyanis jelenleg hónapokat kell várniuk a biztosítási rendszerbe való bekerülésükre, ez idő alatt nem tudnak ártámogatott gyógyszereket felírni, küldőpapírt adni a betegeknek. 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.