A Román Fejlődés Iskolájának 10. rendezvényén vett részt Borbély László államtanácsos

2017.09.07. | Oktatásügyek

Borbély László, a román Miniszterelnöki Kabinetiroda államtanácsosa, a Kormány Főtitkársága keretében létrehozott Fenntartható Fejlődési Célokat Összehangoló Főosztály koordinátora meghívott előadóként vett részt a Román Fejlődés Iskolájának 10. rendezvényén, amelyre szeptember 4–6. között került sor Bukarestben. A rendezvényt a fenntartható fejlődést támogató civil szerveztek szövetsége (FOND) szervezte a román Külügyminisztérium finanszírozásával, az Együttműködés a Fejlődésért Románia Programja keretében (RoAid) és az ENSZ Fejlesztési Programja – Európai és Közép-ázsiai Regionális Hivatala partnerségében.

Az „Advancing the Sustainable Development Goals (SDGs): Are we on the right track?” című értekezleten megvitatták a 2030-ig tervezett fenntartható fejlődési keretrendszer – Agenda 2030 – gyakorlatba ültetését nemzeti és nemzetközi szinten, valamint Románia hozzájárulását a fenntartható fejlődési együttműködéshez, szem előtt tartva e témakör  fontosságának tudatosítását és az erről szóló tájékoztatást, illetve a jó gyakorlatok és tapasztalatcsere-programok szervezését.

A „From Commitments to Action: Romania’s engagement in implementing the SDGs” plenáris ülésszak meghívott előadójaként, Borbély László államtanácsos azokról a sajátos eljárásokról, módszerekről beszélt, amelyek révén Románia hatékonyan felveheti a küzdelmet a globális kihívásokkal szemben. Az államtanácsos külön kiemelte a Fenntartható Fejlődési Célokat Összehangoló Főosztály szerepét a tartós fejlesztési intézkedések alkalmazásában.

A főosztály koordinátori minőségében, Borbély László néhány ajánlatot is tett az intézményközi együttműködés javítására, valamint a Románia által nemzetközi szinten vállalt kötelezettségek teljesítése érdekében. „Véleményem szerint Romániának a critical mass-nek nevezett, politikusok, civil szervezetek és érintett személyek alkotta csoportra van szüksége annak érdekében, hogy létrehozza a fenntartható fejlesztést támogató mozgalmat. De ez irányban első lépésként meg kell teremtenie az említett entitások összekapcsolását. Létezik egy minisztériumközi bizottság, de ennél többre van szükségünk a fenntartható fejlesztés fogalmának gyakorlati alkalmazására és kiterjesztésére. Ugyanakkor szükségünk van valamennyi közeg erős támogatására: az állampolgárokra, vállalatokra, intézményekre, a hatóságokra, hiszen meggyőződésünk, hogy együtt eredményeket tudunk elérni a fenntartható fejlesztés terén” – hangsúlyozta az államtanácsos.

Borbély László beszámolt arról is, hogy ez év májusában alakult meg a Kormány Főtitkársága keretében a Fenntartható Fejlődési Célokat Összehangoló Főosztály. A főosztály rövid távú prioritásaként a 2008-ban kidolgozott Fenntartható Fejlődési Stratégia áttekintését, illetve e fogalom értékét növelő számos esemény megszervezését határozta meg. A főosztály bemutatására októberben, konferencia keretében kerül sor, amelyre meghívják a fenntartható fejlesztés terén érintett és érdekelt fontosabb szereplőket.

„A Román Fejlesztési Iskola” olyan nyitott reflekciós térként elképzelt rendezvény, amely a fejlődés európai és globális kérdéskörét és tendenciáit vizsgálja, sújt helyezve a párbeszédre, képzésre, a tájékoztatásra és a jó gyakorlatok cseréjére. Ugyanakkor hozzájárul ahhoz, hogy a nemzeti és nemzetközi szinten elkötelezett aktív szereplők a fenntartható fejlődés terén mutatkozó problémákat együttesen közelítsék meg.