A román szenátus ratifikálta Moldova, Grúzia és Ukrajna Európai Uniós társulási szerződését

2014.07.03. | Szenátus , Európai Unió

Július 3-án rendkívüli ülésszak keretén belül – döntőházi minőségben – ratifikálta a román szenátus Moldovának az Európai Unióhoz való társulási megállapodását. Románia az Európai Unióban elsőként akarta jóváhagyni a megállapodásokat, hogy ezáltal is kifejezze mennyire fontos számára Moldovának az EU-hoz való csatlakozása. Ez alkalomból az RMDSZ szenátusi frakciójának elnöke, Markó Béla mondott beszédet.

Egy szimbolikus szavazás résztvevői vagyunk – emelte ki beszédében a szenátor – ugyanis természetellenes lenne, hogy két olyan ország, amelyek azonos többségi nyelvvel, hagyományokkal és kultúrával rendelkeznek, különböző érdekszférákba tartozzék. Romániának támogatnia kell Moldova EU-s integrációját. Ennek a régiónak a jövője azonban attól is függ, hogy az Európai Uniónak milyen mértékben sikerül választ adnia az etnikai problémákra. Sajnos azt látjuk, hogy jelenleg az Európai Uniónak még nem sikerült koherens választ adnia az etnikumközi viszonyok rendezésére. Konkrét megoldásokat kell kidolgozni a Moldovában élő kisebbségek helyzetére vonatkozóan, biztosítani kell a nemzeti kisebbséghez tartozók jogainak teljes védelmét. Az integráció nemcsak a gazdasági megoldásoktól függ, hanem elsősorban attól, hogy az Unió megnyugtató megoldásokat kínáljon a nemzeti-etnikai kérdésekre – emelte ki Markó. A politikus hangsúlyozta, hogy az RMDSZ szenátusi frakciója egyértelműen támogatja a társulási szerződés ratifikálását.