A romániai küldöttség tagjaként, Biró Rozália szenátor a parlamenti képviselőnők globális fórumán vett részt Mexikóban

2015.10.09. | RMDSZ Nőszervezet

Biró Rozália, a felsőház Emberjogi, Vallási és Kisebbségügyi Bizottság elnöke, a nő képviselők és szenátorok parlamenti érvényesüléséről, politikai befolyásuk és hatalmuk növelésének lehetőségéről tárgyalt október 7-9. között Mexikóban, a Női Parlamenti Képviselők Globális Fórumán.

„Ma, közel 140 parlamenti szenátornő és képviselőnő vesz részt ezen a fórumon, mintegy 50 ország parlamentjét képviselve itt Mexikóban, ahol az országos kongresszusban a nők részvételi aránya 42,6 százalék, és ahol az ország alkotmánya arra kötelezi a politikai pártokat, hogy a választási listákon 50-50% legyen a nő, illetve a férfi jelöltek aránya, nagyszerű lehetőség adódik számunkra a tapasztalatcserére. Jordániától Norvégiáig, Pakisztántól Mexikóig ismerhetjük meg azokat, a korántsem egyszerű utakat, amelyek elvezettek ahhoz, hogy ma már, Romániától eltérően, nem nők és férfiak közötti esélyegyenlőségről, hanem nők és férfiak közötti egyenlőségről, paritásról, ennek gyakorlatba ültetéséről beszélhetünk” - fogalmazott Biró Rozália. Elmondta, a sajátos tapasztalatokra épülő beszámolók egybehangzóan azt hangsúlyozták, csakis a részvételi kvóta bevezetésével lehetett elérni egyes országokban azt, hogy kialakulhasson egy legalább 30-35%-os női részvételi arány a politikai döntéshozó testületekben.

Vivian Reding, az Európai Bizottság volt elnöke felszólalásában a politikai döntéshozatalban tevékenykedő nők összefogásának fontosságát emelte ki, annak érdekében, hogy középtávon elérhetővé váljon a paritás megvalósítása.

A konferenciát követően Biró Rozália kifejtette: a fórumon olyan sikeres példákat láthattak a nők és férfiak közötti arányos megoszlásról a politikai döntéshozatalban, mint Mexikó, Ruanda, ahol 63,4% a nők részvételi aránya, vagy Európa északi államai, amelyekben átlagosan 42% ez az arány, ez pedig bizonyossá tette számunkra, azt, megvalósítható, és a társadalom által is szükségesnek látott ez az egyenlőség. „Lehetőséget, politikai teret és partnereket kell találjunk ezen célkitűzés megvalósításában, férfi kollégáinkkal, a civil szervezetekkel és a média képviselőivel is együttműködve. A folyamat nem egyszerű, nem gyors és nem is látványos, de a nemzetközi történések azt mutatják, hogy ez a követendő helyes út, melyet egy emberközelibb, közösségben gondolkozó hatékony képviselet követel” - tette hozzá Biró Rozália.