A romániai magyar könyvkiadás aktuális kérdéseiről egyeztettek Kolozsváron (AUDIÓ)

2014.10.09. | Kultúra , Communitas , Kulturális Autonómia Tanács

Az RMDSZ kezdeményezésére létrejött Kulturális Autonómia Tanács (KAT) és a Communitas Alapítvány szervezésében a romániai magyar könyvkiadás aktuális kérdéseiről kerekasztal-beszélgetésre került sor, ma délelőtt, október 9-én, Kolozsváron. A beszélgetés alapját az a vitaindító képezte, amelyet a KAT felkérésére Hajdú Áron, a csíkszeredai BookArt kiadó igazgatója írt.

A résztvevők megtárgyalták az erdélyi magyar könyvkiadás közeljövőjének stratégiai kérdéseit, illetve javaslatot fogalmaztak meg az azonnali döntések körére. A tanácskozáson kiemelt kérdés volt a tudományos könyvkiadás helyzete, az E-könyvek megjelentetése, valamint a könyvterjesztés problémái.

,,A tudományos könyvkiadás támogatásába be kell vonni a felsőoktatás számára elkülönített forrásokat is, illetve költségvetésben is kimutatható, nagyobb figyelmet kell fordítani a gyermek és ifjúsági irodalom támogatására, hiszen ez a jövőbe való beruházást jelent. Külön kérdés a kortárs irodalom és képzőművészet által előállított értékek megjelentetése, e tekintetben sem szerencsés kizárólag piaci logikára hagyatkozni – számolt be a gyűlés után Székely István, a KAT elnöke, aki elmondta: a mai beszélgetésből kivonat készül, amely alapját képezi majd a további egyeztetéseknek. A KAT mai tanácskozásának szerkesztett változatát nyilvánosságra hozzák.

A KAT stratégiaalkotási-folyamatának következő állomása Csíkszereda, ahol jövő a hónap végén a székelyföldi kultúrházak jobb kihasználásáról egyeztetnek a szakértők.

Székely István nyilatkozta hang formájában elérhető és letölthető a linken.

Hanganyag:
Székely István nyilatkozata