A romániai nyelvi jogok alkalmazása a FUEN által Dél-Tirolban szervezett kisebbségi konferencia egyik témája

2012.01.19. | Külkapcsolatok , Nyelvi jogok , FUEN

Kétnapos konferenciát szervezett január 17-18. között a nyelvi jogokról az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója, a FUEN, amelynek az RMDSZ is aktív tagja. A Szövetséget a konferencián Vincze Loránt nemzetközi kapcsolatokért felelős titkár képviselte, aki a romániai nyelvi jogok kérdésköréről beszélt, ismertetve a romániai magyarság általános helyzetét, a meglévő nyelvi jogokat, az anyanyelvhasználatban felmerülő dilemmákat és sztereotípiákat.

Az RMDSZ nemzetközi titkára kitért a Kolozsvárott indult működő Igen, tessék kezdeményezésre, amely a mindennapi anyanyelvhasználathoz nyújt hasznos eszközt. Vincze Loránt ismertette: a program alig néhány hónapos, de máris sikerként értékelhető, hogy a programhoz nagyszámú üzlet, vállalkozás és intézmény csatlakozott. Értékelése szerint a kezdeményezést ki kellene terjeszteni más olyan erdélyi nagyvárosokra, ahol az anyanyelvhasználatot a köztereken, az üzletekben még mindig a sztereotípiák, például a rosszul értelmezett udvariasság akadályozza. A program máris regionális és európai dimneziót nyert azáltal, hogy hamarosan magyarországi román verziója is elindul - fogalmazott Vincze Loránt, hozzátéve, nagy szükség van a hasonló civil kezdeményezésekre, hiszen segítenek a törvénykezésben elért eredmények hasznosításában és alkalmazásában.

Vincze Loránt hangsúlyozta, hogy a romániai magyarságnak a kétségtelen eredmények dacára még számos kihívással kell szembenéznie, hiszen az oktatásban, a közigazgatásban vagy az igazságszolgáltatásban adott nyelvi jogok maradéktalan betartására folyamatosan figyelni kell, ugyanakkor nehézséget jelen a kormányzati ciklusokon túlmutató, kiszámítható és fenntartható törvénykezés. Elmondta, hogy többek között ezt a célt szolgálja az RMDSZ által kezdeményezett kisebbségi törvény, amely összesíti a különböző törvényeken fellehető kisebbségi jogokat és megteremti a kulturális autonómia intézményét. A törvény parlamenti elfogadására sajnos öt év nem volt elegendő, a romániai politikai többség még mindig nem áll készen, ez pedig azt mutatja, hogy Romániában a kisebbségi jogok tekintetében még számos tennivaló van - összegzett az RMDSZ nemzetközi kapcsolatokért felelős titkára

A FUEN kétnapos nyelvi jogokkal kapcsolatos konferenciát tartott 2012. január 17-18. között az olaszországi Dél-Tirolban, Bozen városában, amelyen számos európai kisebbségi szervezet mintegy száz képviselője vesz részt.