A Sic Feszten is bemutatták a Mátyás királyról szóló kiállítást

2018.08.10. | Ifjúság
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


A Sic Feszten is bemutatták a Mátyás királyról szóló kiállítást

A Hunyadiak dicső kora címmel Mátyás király emlékét megelevenítő kiállítás nyílt a Sic Feszt Székelyföldi Szabadegyetem pénteki napján. A kiállítást Sógor Csaba európai parlamenti képviselő és Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke közösen nyitották meg.

A Mátyás király Emlékévet a magyar kormány Nemzetpolitikai Államtitkársága hirdette meg a 2018-as évre a nagy uralkodó, Hunyadi Mátyás születésének 575., trónra lépésének 560. évfordulója alkalmából. A Magyarság Háza által szervezett programsorozat célja, hogy a nagy uralkodó személyén keresztül felidézze történelmünk dicsőséges korszakát, ezzel bátorítást adjon a jelenkor kihívásaihoz is.

Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke, elmondta: „Örülünk, hogy a Pro Patria Egyesület jóvoltából a Hunyadiak dicső kora című kiállítás a fesztiválra is elérkezett. A tizenkét pannóból álló kiállítás Mátyás király személyét, uralkodói tevékenységét és kultuszát állítja a középpontba. Hasznos, mert a tárlat mai nyelvezete közelebb hozza a fiatalokhoz a témát, bemutatja a Hunyadi családot és a korszak főbb jellegzetességeit is, hiteles képanyagával pedig megelevenedik számunkra a történelem.”

Sógor Csaba a megnyitón Mátyás király elkötelezettségére és hivatástudatára emlékeztetett. Az RMDSZ-es európai parlamenti képviselő elmondta: Mátyás, aki mindössze 15 évesen lett király, nem vetette meg az öregek bölcsességét, de szellemileg és fizikailag is igyekezett rendkívül felkészült lenni, hiszen csak így tudott eligazodni és helytállni az akkori világ nagypolitikájában. „Mátyás azt üzeni a mai fiatalok számára, hogy nem elég a kardban és a karban lévő erő, hanem ennél sokkal felkészültebbnek, műveltnek és képzettnek kell lenni” – mutatott rá az EP-képviselő. Kitért arra is, hogy Mátyás akkoriban felismerte a keletről fenyegető török veszélyt és pontosan tudta, hogy egy erős birodalmat kell építenie ahhoz, hogy megvédje ezt a kontinenst. „Ebben a tekintetben Európa most is hasonló helyzetben van. Keleti felén már felismerték, Nyugaton még nem akarják látni a veszélyt, amely az európai keresztény kultúrát fenyegeti. Ezért is jó nekünk 560 évvel királlyá választása után Mátyás tetteire emlékezni” – érvelt a képviselő.

A magyarországi Mátyás király Emlékév Tanácsadó Testületének elnöke, Gaál Gergely örömét fejezte ki, hogy Háromszék is csatlakozik a programhoz: „Mátyás személyén keresztül felelevenedik előttünk dicsőséges történelmünk. Emlékeztet bennünket arra, hogy nekünk, magyaroknak az elmúlt ezer évben mindig meghatározó szerepünk volt a Kárpát-medence történéseiben. Nekünk van mire büszkének lennünk, nincs okunk szégyenkezni. Múltunk dicsőségének felidézése eszünkbe juttatja azt is, hogy mi, magyarok a történelem minden vihara ellenére, határokon átívelően is összetartozunk, mert összeköt minket közös anyanyelvünk, történelmünk, gazdag kultúránk. És ahogy Mátyás idejében, úgy nekünk, magyaroknak ma is van küldetésünk és feladatunk a keresztény Európa megvédésében” – üzente a programfelelős.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.