A székely gazdáknak az új Közös Agrárpolitika kedvező

2014.05.22. | Hargita , Udvarhelyszék , európai parlamenti választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


A székely gazdáknak az új Közös Agrárpolitika kedvező

Fotó: Bethlendi Tamás

A megújult Közös Agrárpolitika a fiatal mezőgazdászokat és a kisgazdákat helyezi középpontba, az egyik fontos cél, hogy a támogatásokon keresztül erőt adjanak a vidéki közösségeknek, ez elsősorban a székelyföldi közösségeinknek kedvez – hívta fel a figyelmet Winkler Gyula szerdán Zetelakán, ahol lakossági fórumon vett részt.

"Hargita megyében 2007 óta minden évben nőtt a lehívott uniós mezőgazdasági támogatások mértéke. Ebből is láthatjuk, hogy hatékonyabbá válik és megerősödik a székelyföldi mezőgazdaság, hogy kezdenek pályázni, sok esetben társulva is a gazdák, hogy fejleszteni tudják gépparkjukat, hogy megoldják a terméktárolást és értékesítést. Csak területalapú támogatásból 64 millió euró érkezett ebbe a megyébe, amelyből 15 milliót a különböző közbirtokosságok hívtak le" – ismertetett számadatokat is az EP-képviselő.

 

"Az új Közös Agrárpolitika sok méltánytalanságot kiküszöbölt, mindannyian tudjuk, hogy a nyugati gazdák ugyanakkora és ugyanolyan minőségű földterületre több támogatást kapnak, de elértük, hogy fokozatosan nálunk is emelkedjen a területalapú támogatás mértéke, a jelenlegi 140 euro hektáronkénti átlagról közel 200 euróra fog növekedni a következő hét évben. Itt nem szabad megállni, ki kell vívnunk, hogy a székelyföldi gazdáknak is ugyanolyan lehetőségeik legyenek, mint a holland vagy német farmernek. Az új agrárpolitika elsősorban az 5-30 hektáron gazdálkodókat, valamint a 40 év alatti gazdákat támogatja. Vannak pályázati lehetőségek, amelyeket érdemes kihasználni, tudva azt, hogy melyek az EU prioritásai ezen a területen, ezt jelenti a felkészülést, ebben tudunk mi, EP-képviselők segíteni" – fogalmazott Winkler Gyula, kiemelve, hogy az új uniós agrárpolitika előnyös a székelyföldi gazdáknak, ezeket az új lehetőségeket kell minél jobban kihasználni. A fórum házigazdája Nagy Attila, Zetelaka polgármestere volt. Jelen volt Verestóy Attila, az RMDSZ udvarhelyszéki szervezetének elnöke, aki beszédében elemezte az EP-választások politikai kontextusát, rávilágítva arra, hogy a székelyföldi közösségek számára is fontos a vasárnapi választás. Az eseményen továbbá jelen volt Antal István képviselő, Gyerkó László, a Versenytanács tagja, Incze Csongor, a Hargita Megyei Tanács alelnöke.

 

Ezt megelőzően Winkler Gyula Székelyudvarhelyen vállalkozói fórumon vett részt, melynek házigazdája Bunta Levente polgármester volt. Az EP-képviselő az EU gazdaságpolitikája mellett a brüsszeli jelenlét fontosságáról, a vasárnapi szavazás tétjéről is beszélt a jelenlevőknek.  Szentegyházán a helyi vállalkozókkal találkozott, akikkel az Erdély 2020 fejlesztési tervet mutatta be, a beszélgetés moderátora Rus Sándor polgármester volt.

 

Winkler Gyula ma a CsíkExpo megnyitóján vesz részt, majd Csíkkozmásra és Tusnádfürdőre látogat.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.