A székely vértanúkra emlékeztek Marosvásárhelyen

2013.10.06. | Marosvásárhely , Megemlékezés
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


A székely vértanúkra emlékeztek Marosvásárhelyen

Marosvásárhelyen, a Székely Vértanúk emlékművénél, a Postaréten mondott beszédet vasárnap, október 6-án Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke. Az ünnepséget szervező Marosvásárhelyi RMDSZ kérésére a résztvevők egy szál virággal jöttek ki a Székely Vértanúk emlékművéhez, majd az ünnepi beszédek és a kulturális műsor után virággal fonták körbe az emlékművet.

„Fel kell tennünk magunknak a kérdést, hogy gyásznap-e számunkra a mai vagy sem, hiszen az az üzenet, amit annak idején a magyar szabadságharcosok megfogalmaztak, és azok az értékek amelyekért küzdöttek, és amelyek beindították Európa szerte 1848-ban a szabadságért való forradalmat, ma is érvényesek. A magyar nemzet fenn tudott maradni évszázadokon át, és mindezt tette úgy, hogy közben célkitűzéseiről sem mondott le”- hangsúlyozta beszédében Borbély László.Hozzátette: "nekünk erdélyi magyaroknak mind 1848, mind 1956 ugyan azt jelenti mint minden magyarnak a világon, viszont nekünk volt egy 1989-es forradalmunk is, amely a kommunista diktatúra bukását jelentette."

 

„Mi, marosvásárhelyiek, valódi forradalomként éltük meg azokat a napokat, akkor is voltak áldozatok, és utána megéltük 1990 márciusát is. Ezért nekünk minden sokkal nehezebb mint másoknak. De meg kell értse mindenki, azok a percemberek is, akik megpróbálják megakadályozni, hogy jogaink érvényesüljenek, hogy itt mi, marosvásárhelyi magyarok nem fogunk lemondani sem a Kossuth Lajos utcánkról, sem a magyar tagozatról az orvosi egyetemen, sem a magyar iskoláinkról, vagy a kétnyelvű feliratokról. Egy-egy szál virággal jöttünk ma ide. A virágnak, amelyet a kezemben tartok van egy szára, úgy ahogy a magyar nemzet is egy szárból szökken, vannak virágai, és bimbói. Vigyázzunk a magyar nemzetre, hogy ötven-száz év múlva is elmondhassuk itt a Postaréten, hőseinkre emlékezve, hogy megérte, érdemes volt itt élni magyarként Erdélyben” - fogalmazott a Postaréten Borbély László. 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.