A székelyföldi turizmus fejlesztéséről tanácskoztak Csíkszeredában

2017.04.12. | területi hírek

A székelyföldi turizmus fejlesztéséről tanácskoztak Csíkszeredában

Hogyan tud Székelyföld, mint turisztikai desztináció még erőteljesebben megnyilvánulni? Hogyan segítheti a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás a helyi vállalkozókat, hogy növelni tudják a vendégéjszakák és a térségbe vonzott turisták számát? – erről tartott megbeszélést az érintettekkel hétfőn a Hargita Megye Tanácsa által létrehozott fejlesztési társulás.

A csíkszeredai megyeházán április 10-én összegyűlt vállalkozókat és turizmus iránt érdeklődőket Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke köszöntötte, majd az elmúlt évek eredményeiről és az idei tervekről Mezey Zsolt, a fejlesztési társulás igazgatója számolt be.

A megyeitanács-elnök bizakodó, úgy látja, kezd letisztulni a szerepvállalás, hisz a közösségi társulások elsődleges célja a kiszolgálás kell legyen, valamint a népszerűsítés, ami segíti a helyi vállalkozókat, turizmusban érdekelteket.

– „Azt szeretnénk, ha önök elmondanák, milyen elvárásaik, miben tudunk segíteni annak érdekében, hogy a vendégéjszakák száma és az igénybe vett szolgáltatások száma növekedjen” – hangsúlyozta Borboly Csaba. A megyei tanács az infrastruktúra fejlesztésével is hozzá kíván járulni a megye turizmusának fellendítéséhez, legyen szó rendezési tervek elkészítéséről, utak, vízhálózatok korszerűsítéséről – hangzott el a találkozón.

Egy héttel korábban, április 3-án Csíkszeredában egyeztetett a három székelyföldi megye vezetője, és harminc pontban foglalták össze, melyek azok a területek a turizmusban, amelyekben együtt erőt tudnak felmutatni.

– Péter Ferenc, Maros megye és Tamás Sándor Kovászna Megye Tanácsának elnöke is egyetértett a harminc ponttal. Bízom benne, hogy hamarosan konkrét lépések is történnek ezek gyakorlatba ültetéséhez. ”Ezáltal Székelyföld, mint desztináció sokkal erősebben meg tud jelenni „– nyomatékosította Borboly Csaba.

Mezey Zsolt igazgató vetített képes előadásban összegezte az elmúlt évek főbb megvalósításait: konferenciák, megbeszélések szervezése, műhelymunkák lebonyolítása, többnyelvű turisztikai kiadványok készítése, programcsomagok, turisztikai vásárokon való részvétel. Az idei tervek között szerepel a http://www.visitinharghita.ro/ honlap korszerűsítése, továbbá egy mobilalkalmazás létrehozása is körvonalazódik.

A bemutató után a jelen lévő szakemberek, vállalkozók osztották meg észrevételeiket, amelyeket a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás figyelembe vesz a közgyűlésén előterjesztett éves tevékenységi terv elkészítésénél.