A „székelység lelke” Csíkszeredában – Gábor Áron rézágyúja a Csíki Székely Múzeumban

2014.10.11. | Székelyföld , Kultúra , Csík terület
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


A „székelység lelke” Csíkszeredában – Gábor Áron rézágyúja a Csíki Székely Múzeumban

Fotó: Banga Előd-Ernő

 „A történet úgy volt, hogy ők elvitték, mi pedig hazahoztuk. A kettő között eltelt néhány évtized, de ez ma már nem számít, hiszen ma már a miénk” – mondta Kelemen Hunor a Csíki Székely Múzeumban megszervezett ünnepségen, amelyen Gábor Áronnak a Székely Nemzeti Múzeumban őrzött rézágyúját mutatták be a csíkszeredaiaknak október 11-én, szombaton, az V. Székelyföldi Napok keretében.

A szövetségi elnök arra emlékeztette a rendezvény résztvevőit, hogy a székelyek 2010. március 15-ét már legértékesebb relikviájuk birtokában ünnepelték Kézdivásárhelyen, a hosszas bürokratikus folyamatok után pedig a közösség mindörökre sajátjaként tekinthet az agyúra. „Alkalmat kell teremtenünk arra, hogy Székelyföld több városában is lássák ezt a közös értéket” – jelentette ki az RMDSZ államelnök-jelöltje. Kelemen Hunornak, az ágyú hazahozatala érdekében kifejtett munkájáért szimbolikus ajándékot nyújtott át Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Vargha Mihály, a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum igazgatója.

 

„Mindazt, amit ez az ereklye szimbolikusan hordoz, nem mindenki számára érthető. Pedig hihetetlenül egyszerű: rólunk szól, a mi közösségünkről, identitásunkról, kultúránkról. És én tudom, hogy az, ami a múltról szól, az a jelenről és jövőről is szól” – tette hozzá köszöntőjében Kelemen Hunor, aki azt is elmondta: akár a többi székely, ő maga is meghatónak tartotta azt a pillanatot, amikor Gábor Áron rézágyúját köztéren első alkalommal meglátta.

 

„Meg szeretném ígérni a sepsiszentgyörgyieknek, akik nekünk az ágyút kölcsönadták, hogy a következő napokban valamennyi csíkszeredai iskolást elhozzuk a Csíki Székely Múzeumba, hogy láthassák a székelység ereklyéjét” – mondta köszöntőbeszédében Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere.

 

„Negyvenévnyi fogság után szabadítottuk ki ezt az ágyút, amely nem hazajött vagy hazahozódott, ahogy azt Erdővidéken mondják, hanem hazahoztuk, és ebben nagyon fontos szerepe volt Kelemen Hunornak, aki kulturális miniszterként tudott tenni azért, hogy visszaszerezzük ezt az értéket” – hangsúlyozta Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke az eseményen.

 

„Mi, székely emberek, büszkék vagyunk történelmünkre, és mindenütt a világon, ahol rólunk hallottak, bizonyára Gábor Áron híres mondását is hallották: lesz ágyú! Ez a mi értékrendünkben alaptétel, ott van mindnyájunk szívében, lelkében” – jelentette ki köszöntőjében Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

 

„Ez az ágyú az összefogás jelképe, hiszen valamennyi székelyföldi szék hozzájárult a megöntéséhez. Kellett hozzá egy konok Gábor Áron, aki szembeszállt az előítéletekkel, de ez mit sem ért volna, ha nem állt volna mögötte a közösség” – mondta az ágyú bemutatásakor Brassai Zsombor, az RMDSZ Maros Megyei Szervezetének elnöke.

 

Az esemény házigazdája Gyarmati Zsolt, a Csíki Székely Múzeum igazgatója volt, az ágyú történetét pedig Vargha Mihály, a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum igazgatója mutatta be.

 

Gábor Áron rézágyúja a Csíki Székely Múzeumban Gábor Áron rézágyúja a Csíki Székely Múzeumban Gábor Áron rézágyúja a Csíki Székely Múzeumban
Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.