A SZELLEMI GAZDAGSÁG SZÍNEI ROMÁNIÁBAN - Üzenet a Nemzeti kisebbségek napján

2014.12.18. | Kisebbségvédelem , Nyelvi jogok
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


A SZELLEMI GAZDAGSÁG SZÍNEI ROMÁNIÁBAN - Üzenet a Nemzeti kisebbségek napján

Két és fél évtizede ünnepelhetjük a kulturális és szellemi sokszínűséget velőig ható félelem nélkül ebben az országban. Anélkül a gondolat nélkül élhetünk, hogy másnak lenni elviselhetetlen terhet jelent Romániában.  

A hazai és az európai történelem számtalan olyan pillanatot jegyez, amelyben az egyén megszűnéséhez vezetett az, hogy más volt az anyanyelve, más volt a vallása, más hagyományokat és szokásokat ápolt, más kultúrához tartozott, mint az őt körülvevők többsége. Azokban az időkben másnak lenni bűn volt, és a kegyetlen megtorlásokat vont maga után. Ezt a tényt ki kell mondanunk azért, hogy a szörnyűségek többé ne történhessenek meg, hogy az etnikai közösségek tagjai védve legyenek azoktól a veszélyektől, amelyek a történelem során igencsak valósak és kézzelfoghatók voltak.

 

Ma, 25 évvel az utolsó olyan teljhatalmú európai rezsim bukása után, amely a mindenfajta sokszínűség nyílt ellenségeként is megmutatta erejét, él bennünk a remény, hogy tanultunk az értelmetlen retorziókból, és úgy élhetünk közös hazánkban boldogan, hogy nem kell alámerülnünk az egyformaságban, nem kell másnak látszanunk, mint akik valójában vagyunk.

 

Az ország területén ma is élő nemzeti kisebbségek – albánok, bolgárok, csehek, görögök, horvátok, lipovánok, macedónok, magyarok, németek, lengyelek, olaszok, örmények, romák, ruténok, szerbek, szlovákok, tatárok, törökök, ukránok, és zsidók – értékekkel járultak és járulnak hozzá az ország kultúrájához és szellemiségéhez. Ennek a sokszínűségnek a bizonyosságai ma is körülvesznek minket, ha figyelmesen tekintünk magunk köré. Azt is láthatjuk, hogy a nemzeti kisebbségek értékei nem kisebbrendű értékek.   

 

Gazdagságot, sokszínűséget ünneplünk ezen a napon. De ahhoz, hogy továbbra is részünk lehessen mindezekben, nem csak akkor kell megemlékeznünk róluk, amikor európai gyökereinket, értékeinket emlegetjük, hanem naponta. Mert minden pillanatban értékelnünk kell azt, ami a miénk. Csupán így lehet ennek az országnak biztos alapokon és tartós gazdagságon nyugvó jövője.

 

A sokszínűség következetes méltányolása békét, gyarapodást hoz, a jövőnkkel szembeni tiszteletet teremti meg. Azt is jelenti, hogy a különböző etnikai közösségekhez tartozó embertársainknak ugyanazt a jólétet kívánjuk, amelyet önmagunknak. Ez a kívánság nem tesz szegényebbé bennünket, hanem naponta egyre gazdagabbá. 

 

E gondolatok jegyében kívánunk közös hazánknak élénken színezett jövőt, amelyet az itt élő húsz kisebbségi közösség gazdagsága is tarkíthatja.

 

LACZIKÓ ENIKŐ államtitkár, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának vezetője

 

2014. december 18.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.