A szépkorúakat ünnepelték Sepsiszentgyörgyön és Bereckben

2012.10.02. | Kovászna , Sepsiszentgyörgy , Ünnep

A szépkorúakat ünnepelték Sepsiszentgyörgyön és Bereckben

Az Aktív idősödés és a generációk közti szolidaritás európai évének jegyében október 1-jén, Háromszéken is az Idősek Világnapját ünnepelték.

A megyei önkormányzat számos olyan egyesületet, alapítványt támogat, amelyek a szociális rendszer tevékenységi körét hivatottak kiegészíteni Háromszéken. A házi betegápolást, a nappali központok, fogyatékos és hátrányos helyzetű gyerekekkel való foglalkozások egy részét civil szervezetek végzik a megyében.

A szociális szolgáltatást végző alapítványok és egyesületek között számon tartott Diakónia Keresztyén Alapítvány, számos tevékenysége mellett 45 településen és 3 városban végez idősgondozó szolgálatot, és szocio-medikális ellátást, havonta 800 személyt látva el.

A Gyulafehérvári Caritas Kovászna megyei fiókja ágyhoz kötött betegek gondozásával is foglalkozik, 25 háromszéki településen havonta több mint 750 személy számára biztosít alapápolást, szakápolást és háztartási ellátást. Ugyancsak ezen a területen fejti ki tevékenységét az Izabella Alapítvány is, akik havonta 5 községben 350 személy részére nyújtanak többnyire medikális szolgáltatást. Ezeknek a szervezeteknek nagy segítség a megyei tanács rendszeres anyagi hozzájárulása, amellyel biztosítani tudják ezen programok és szolgáltatásokat folytonosságát és finanszírozását.

Mindezek mellett a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóságon keresztül a megyei tanács rendszeresen támogatja a lemhényi Közösségi Szolgáltatási Komplexum működését, amely 44 időskorú ellátottal rendelkezik. A fenntartásában levő hídvégi Idősek Otthonában pedig évente 110 személyt gondoznak.

Az Aktív idősödés és a generációk közti szolidaritás európai évének jegyében október 1-jén, az Idősek Világnapja alkalmából Kovászna Megye Tanácsa, az annak keretében működő Sepiszentgyörgyi Europe Direct Információs Központ és partnerei a városközpontban tartalmas programot szerveztek a szépkorúak tiszteletére.

Az egész napos rendezvény egy szakmai beszélgetéssel kezdődött, ahol Tóth Anna, a Diakónia Keresztyén Egyesület vezetője egy nemrégiben készített tanulmány eredményére hívta fel a hallgatóság figyelmet, miszerint 2025-ig az európai népesség egyharmada meghaladja a 60 éves életkort és különösen nagy lesz a 80 év fölöttiek átlaga. Éppen ezért válik kiemelten fontossá a szociális és önkormányzati szféra aktív idősödést célzó programjainak a kidolgozása. Az idősgondozás jelentőségéről szólt Vass Mária, a Kovászna Megyei Gyermekvédelmi és Szociális Ellátási Vezérigazgatóság vezetője is, aki a megyében működő szociális rendszert ismertette.

Vinkler Aranka, a Szorgos Kezek Kézimunkakör vezetője személyes, nyugdíjas tapasztalatait osztotta meg, ebben hangsúlyos szerepet tulajdonítva a kézimunkakörben aktívan eltöltött napok, délutánok előnyeiről, a közösség – és kapcsolatépítés fontosságáról.

Nagy József, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke Sütő András szavain keresztül szólt az idősekhez: „Önmagát becsüli meg minden nemzedék azáltal, hogy tudomásul veszi: a világ nem vele kezdődött.” A gondolatmenetet továbbszőve kifejtette: „A mi világunk Önökkel: apáink, nagyapáink, nagyanyáink életével, munkásságával kezdődött. Önök építették számunkra azt a jelent, amelyben a mi generációnk egy újabb nemzedék jövőjét alapozhatja meg.….. A mi feladatunk, az aktív, életük delelőjén lévő emberek feladata, hogy gondoskodjunk öregjeinkről. Ez jelenti a létfeltételekről való gondoskodást, de jelenti a lelkiekről való gondoskodást is, hiszen mindkettő egyaránt fontos. Ma is ezért gyűltünk össze, ezért ünnepeljük az Idősek Napját.”

A délután további részében a Százlábú táncegyüttes és a Melodika énekegyüttes előadására került sor. A Szorgos Kezek és a Buborék Kézimunkakörök kézműves kiállítással és vásárral várták az érdeklődőket. Továbbá ingyenes vércukorszint- és vérnyomásmérés, valamint egészségügyi tanácsadás is zajlott a helyszínen.

17 órától a program a Kónya Ádám Művelődési Házban folytatódott a Visky Árpád Amatőr Színjátszó Társulat előadásával, 19 órától pedig filmvetítésre került sor.

Bereckben szentmisével kezdődött az idős napi ünnepség. Ezt követően a helyi szövetkezett udvarán, a diófák árnyékában gyűlt össze a sokaság, ahol a Caritas szervezésében zajlott jó hangulatban a főzőverseny. Az egész napos ünnepséget alkalmi tánc és énekszó is fűszerezte. A felsőháromszéki ünnepségre kilenc kézdiszéki településről és Kézdivásárhelyről is érkeztek. Jelen voltak az érintett települések elöljárói, a megyei vezetők részéről pedig Tamás Sándor tanácselnök is kilátogatott, aki elmondta:„Minden évben kiemelten támogattuk a szociális tevékenységeket, szolgáltatásokat nyújtó alapítványokat, egyesületeket. Igyekszünk odafigyelni öregjeinkre, hiszen mindennapi munkánkhoz az elődök példáiból meríthetünk erőt, hitet és bátorságot”.

Az öregeket célzó kiemelt odafigyelés folyatódik, hiszen a Kovászna Megyei Diákönkormányzat és a megyei tanács Europe Direct Irodájának munkatársai további látogatásokat terveznek, amely során tevékenységeket, műsorokat visznek el az idősotthonokba. Október folyamán, pedig ingyenes számítógépes tanfolyamatokat fognak indítani a megye két városában.