„A szervezeten belüli szolidaritás az elkövetkező évek nagy feladata” - Bodor László a MIÉRT Akadémia megnyitóján

2013.09.20. | MIÉRT
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


„A szervezeten belüli szolidaritás az elkövetkező évek nagy feladata” - Bodor László a MIÉRT Akadémia megnyitóján

„Nagyon aktuális a MIÉRT Akadémia idei tematikája, hisz a 21. században a kommunikáció tudománya nélkül elég nehéz a fiatalságot megélni, nemhogy szervezetben gondolkodni. Gratulálok a Magyar Ifjúsági Értekezletnek, hogy felismerte ennek fontosságát és a legfontosabb szakmai rendezvényének keretén belül ezt a témát járja körül” – indította köszöntőbeszédét Bodor László, az RMDSZ programokért és ifjúságért felelős főtitkár-helyettese Püspökfürdőn, a szeptember 20-22. között megszervezésre kerülő MIÉRT Akadémia hivatalos megnyitóján.

„A kommunikálás során nem elég csak a formára figyelnünk, hanem hangsúlyt kell fektetnünk a tartalomra is, és ebből a szempontból két féle szervezet lelhető fel a romániai ifjúsági palettán: az egyik nagyon jól kommunikál, a másik pedig nagyon sokat dolgozik, de nem tudja ezt megfelelően kommunikálni. A MIÉRT ez utóbbi kategóriába sorolható: egy nagyon sok tagszervezettel rendelkező struktúra, amelyek nagyon sokat dolgoznak, viszont ezt a munkát nem tudják hatékonyan kommunikálni és ennek okait kiemelten fontos megvizsgálni” – hangsúlyozta Bodor.

 

„Az RMDSZ kommunikációjának tartalmi szempontjából eredmények vannak bőven, kezdve a közigazgatásban való anyanyelvhasználattól, a kétnyelvű helységnévtáblákon keresztül az oktatásban elért előrelépésekig. A teljesség igénye nélkül sorolva a magyar közösségek szempontjából fontos eredményeinket, elmondható, hogy ezek olyan tartalmi kérdések, amelyek egy közös érdeket képviselve valósultak meg. Napjainkban azonban régió-specifikus érdekek megjelenésének lehetünk tanúi: más az elvárása egy partiumi fiatalnak, mint egy Székelyföldön vagy akár szórványban élőnek. Azok a megvalósítások, amelyeket az elmúlt 23 év során a Szövetség felmutatott és kommunikált, magas elégedettségi szintet értek el a szórványban élő magyar közösség körében, azonban ezek távolról sem jelentenek annyit Partiumban és még elenyészőbb a jelentőségük Székelyföldön” – emelte ki a főtitkár-helyettes.

 

„A kérdés pedig az, hogy hogyan tudjuk ezeket a régiónként különböző igényeket bekanalizálni a MIÉRT-be, az RMDSZ-be. Ennek megvalósításához nem szabad leragadnunk a kommunikáció formai részénél, tüzetesen meg kell néznünk a tartalmi részt is, új célokat kell megfogalmaznunk. És ha sikerül azokat a közös célokat megtalálni, amelyek mögé mindenki fel tud sorakozni, akkor a partiumi fiatal is szolidáris tud majd lenni a székelyföldi fiatallal és támogatni tudja Székelyföld azon törekvéseit, amelyek a következő évek kihívását képezik” – fogalmazta meg az Akadémia résztvevői számára Bodor László.

 

A megnyitó alkalmával Szabó József, a MIÉRT elnöke és Jakab Adorján, elnökhelyettes köszöntötték az egybegyűlteket, majd ezt követően kezdetét vette a konferencia szakmai programja.

 

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.