A szolidaritás valós megnyilvánulását értékelné Románia és Bulgária, a schengeni térséghez való csatlakozás ügyében

2015.09.09. | Európai Parlament
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


A szolidaritás valós megnyilvánulását értékelné Románia és Bulgária, a schengeni térséghez való csatlakozás ügyében

Winkler Gyula, az RMDSZ EP képviselője üdvözölte Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság (EB) elnökének az EU helyzetét értékelő beszédében elhangzott nyilatkozatát, mely szerint eltökélt szándéka, hogy ne járuljon hozzá a schengeni rendszer megszüntetéséhez.

Üdvözlöm Juncker elnök elhatározását, aki azt mondta, hogy a schengeni rendszer nem szűnik a jelenlegi Bizottság mandátuma során. Nagyobb örömmel üdvözöltem volna kijelentését, ha azzal folytatta volna, hogy Romániát és Bulgáriát határozottan támogatja csatlakozási szándékukban” – fogalmazott az RMDSZ európai képviselője, az EP strasbourgi plenáris ülésén benyújtott nyilatkozatában.

Ugyanakkor Winkler arra is rámutatott, hogy a Romániától és Bulgáriától a menekültválság kapcsán elvárt szolidaritás, éppen egy valós EU-s szolidaritás hiányára emlékezteti a két tagállamot, a schengeni övezethez való csatlakozási kérelmük elbírálásának alkalmával.

Teljes mértékben egyetértek Juncker elnök azon kijelentésével, miszerint jelenleg nincs jó állapotban az Európai Unió, mert kevés benne az "Európa" és kevés benne az "Unió. Éppen emiatt szükség van egy új Európára, amelyben a szolidaritással kapcsolatos mindenkori elvárásokat a korábban megosztott szolidaritásra alapozzuk. Úgy gondolom, hogy a szolidaritás, amelyet a kelet-európai országoktól elvárnak a kötelező menekült-kvóták esetében, éppen az európai szolidaritás hiányát idézi fel Romániában és Bulgáriában a schengeni csatlakozásuk folyamatában, hiszen esetükben politikai okokból és nem a Schengeni megállapodásban szereplő feltételek teljesítésével kapcsolatos okok miatt tagadták meg a két tagállam kérelmét” – hangsúlyozta az RMDSZ EP-képviselője.

Winkler úgy véli, hogy az európai választók üzenete 2014-ben is, akárcsak ma, hogy szükségünk van egy új Európára.

Az értékelő beszéd alapján kialakult Uniós jövőkép valóban egy új Európát vázol fel, amelyet az EU polgárai elvárnak. Az a fontos, hogy azonnali cselekvésre törekedjünk, az EP álljon a változás élére és legyen igazi mozgatóereje az új európai szolidaritásnak” – fogalmazott nyilatkozatában az RMDSZ EP-képviselője.

A Bizottság elnöke 2010 óta minden évben évértékelő beszédben mutatta be az Unióban zajló politikai fejleményeket és a jövőre vonatkozó terveket. Az Európai Parlament előtt legelőször José Manuel Barroso mondott évértékelő beszédet 2010. szeptember 7-én. Jean-Claude Juncker ma reggel megtartotta első évértékelő beszédét, amelyet az eddigi eredményekről és a Bizottság 2016-os munkatervéről szóló vita követette.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.