A szórványközösségek erőt adnak egymásnak

2014.05.16. | Hunyad , európai parlamenti választások

A szórványközösségek erőt adnak egymásnak

,,A bánsági, a máramarosszigeti vagy a dél-erdélyi szórványban élő magyar közösségeknek támogatásra van szükségük a fennmaradáshoz, hogy tagjaik magyar identitásukat, anyanyelvüket és kultúrájukat meg tudják őrizni, ezt a támogatást rendszerint kívülről várják, az erősebb közösségektől, a magyar intézményektől. De mi, szórványban élők egymást is támogathatjuk, sokszor a kapcsolattartás, egymás biztatása, az őszinte odafigyelés többet jelent, mint az anyagi támogatás, erőt ad az, hogy nem engedjük el egymás kezét”– fogalmazott Winkler Gyula csütörtök délután Resicabányán, ahová Bálint Mihály, az RMDSZ Krassó-Szörény megyei elnökének meghívására érkezett.

"Őszinte barátsággal jöttem ide most is, ahogy az elmúlt években mindig felkerestem a resicabányai magyar közösséget. Ezúttal nem egyedül érkeztem, hanem a Csernakeresztúri Hagyományőrző Egyesület legfiatalabb táncosaival” – mondta az RMDSZ EP-képviselője.

A május 25-ei európai parlamenti szavazás fontosságát hangsúlyozva, kiemelte, hogy az európai képviselethez a szavazatok egyenként gyűlnek össze, szükség van a resicabányai magyarokra is, hogy a romániai magyarságnak erős brüsszeli képviselete legyen.

A Csernakeresztúri Hagyományőrző Egyesület a bukovinai székelyek hagyományait ápolja több mint huszonöt éve, nemcsak táncegyüttest működtetnek, de tájházat hoztak létre a Déva melletti településen, és sok más hasonló tevékenységet folytató civilszervezettel ellentétben, a rendszerváltás óta folyamatosan működnek, már a harmadik generáció táncosukat nevelték ki, ők lépnek most fel Resicabányán.

A csütörtök esti rendezvényen a Csernakeresztúri Hagyományőrző Egyesület mellett fellépett a helyi Platanus Kulturális Egyesület dalárdája is.