A Szövetségi Képviselők Tanácsának állásfoglalása

2012.07.01. | SZKT , állásfoglalás

A Szövetségi Képviselők Tanácsának állásfoglalása

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség felháborodva és értetlenül fogadja azt a döntést, hogy Markó Attila államtitkárt három év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bíróság alapfokon.

A Korrupcióellenes Ügyészség közérdek elleni hatalommal való visszaélés vádjával indított eljárást a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatása miatt. Határozottan elítéljük a Markó Attila ellen folyó bűnvádi eljárást, az alapfokon meghozott döntést igazságtalannak tartjuk.

Az RMDSZ megalakulása óta az elkobzott és államosított egyházi ingatlanok visszaszolgáltatásáért harcolt, sokszor nagyon erős és negatív politikai ellenszélben. Ma már a Szövetségnek köszönhetően számos egyházi és magáningatlan került vissza jogos tulajdonosához, a restitúciós folyamatnak azonban távolról sincs vége. 1990 óta az RMDSZ tisztségviselői ezért is dolgoznak. Ezt tette Markó Attila is, aki politikai pályája során több mint 1000 államosított ingatlan visszaszolgáltatásában segített. A bíróság alapfokú döntése során nem csak Markó Attila államtitkárt hurcolják meg, hanem visszaállamosítják a Székely Mikó Kollégium épületét, és 1,1 millió lejes kártérítés kifizetésére kötelezik a református egyházat. Ezt a jogállamiság teljes mértékű lábbal tiprásának tartjuk, és úgy véljük, az erdélyi magyar közösséget ért egyik legaljasabb támadásról van szó.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség megengedhetetlennek és elfogadhatatlannak tartja, hogy ilyen tisztességtelen módon kompromittáljanak egy felelős politikust, aki a romániai magyar közösség és a Szövetség érdekeit tartva szem előtt végezte feladatait. Felháborítónak tartja ugyanakkor, hogy a román igazságszolgáltatás ezzel a döntésével gyakorlatilag visszafordítja az időt, és a legsötétebb kommunista érát idézi, amikor egy egyházi ingatlan visszaállamosításáról dönt. Mindez azt bizonyítja, hogy Romániában továbbra is etnikai és politikai jellegű bírósági döntések születnek, az igazságszolgáltatás valós reformja még nem történt meg.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség és az erdélyi magyar történelmi egyházak az elmúlt 22 esztendőben az együttműködés fontosságát felismerve egységes cselekvési terv mentén, közösen, folyamatosan konzultálva foglalkozott az elkobzott egyházi javak visszaszolgáltatásával. Romániában megközelítőleg 1700 államosított ingatlant kértek vissza az erdélyi magyar történelmi egyházak a restitúciós törvények alapján, az ingatlan-visszaigényléseiknek körülbelül kétharmada, mintegy ezer épület esetében született kedvező döntés.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség szolidaritást vállal Markó Attilával és a bűnvádi eljárás két másik vádlottjával, Marosán Tamással, az Erdélyi Református Egyházkerület volt jogi tanácsadójával, valamint Silviu Climmel, az igazságügyi minisztérium volt tanácsadójával. Kiállunk mellettük, biztosak vagyunk abban, hogy az ellenük felhozott vádak alaptalanok, és bízunk abban, hogy a most zajló politikai per minél hamarabb lezárul. Úgy véljük, Markó Attila ügye nem egyéb, mint boszorkányüldözés, rossz szándékú meghurcolás, amely nyilvánvalóan a magyar érdekképviselet ellen is irányul.

Biztosítjuk a visszaszolgáltatási ügyben érintetteket és a közvéleményt, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség mindent megtesz annak érdekében, hogy a Mikó-per ügye eljusson a legfontosabb nemzetközi fórumokhoz, ugyanakkor széleskörű társadalmi szolidaritás kifejezésére kérjük az egyházakat, a civil társadalmat, az egész erdélyi magyar közösséget!

Szövetségi Képviselők Tanácsa