A Temes megyei RMDSZ választási prioritásait ismertették a Szövetség temesvári jelöltjei

2012.11.14. | Parlamenti választások , Temes

A december 9-i parlamenti választások prioritásait ismertették az RMDSZ temesvári képviselőjelöltjei ma, a Szövetség Temes megyei székházában tartott sajtótájékoztatón.

A Temes megyei választási programot Halász Ferenc, az RMDSZ Temes megyei elnöke és képviselőjelöltje, Molnár Zsolt, M-Kiss András és Molnár András képviselőjelöltek részletezték.

„Programunk három nagy pillérre épül, amelyek elengedhetetlenek a bánsági magyar közösség értékeinek a megőrzésében. A magyar oktatás és kultúra identitásunk megőrzésének alapköve, kiemelten fontos, hogy mindent megtegyünk az RMDSZ által elfogadtatott oktatási törvény gyakorlatba ültetéséért. Hatékony oktatási folyamatot kell kiépíteni, ahhoz, hogy a munkaerő-piaci igényekhez alkalmazkodni tudjunk, és emellett továbbra is azért dolgozunk, hogy egyetlen magyar tanuló se kényszerüljön más tannyelvű iskolába” - részletezte Halász a választási program első pillérét.

A Temes megyei RMDSZ 2012-ben sorra kerülő parlamenti választások prioritásainak második pilléréről Molnár Zsolt képviselőjelölt hívta fel a sajtó figyelmét. Molnár a regionalizmus és a regionális autonómia kulcsfontosságáráról beszélt. „Ahhoz, hogy egy sikeres és felzárkózott régióban képzeljük el a jövőnk, erősíteni kell a kistérségek és a megyék szabad társulásából létrejövő entitások szerepét. Nagy szükség van az adminisztratív egységek decentralizációjára és önrendelkezésüknek fokozására. Az átszervezés alapját a megyék gazdasági-kulturális kötődése, térségi identitása kell, hogy meghatározza.”- nyilatkozta Molnár Zsolt képviselőjelölt majd megerősítette, hogy a fejlesztési régiók átszervezését a történelmi régiók határvonalai mentén képzelik el.

M-Kiss András és Molnár András képviselőjelöltek a választási program harmadik pillérét, a partnerségben együttműködő határokon átívelő kapcsolatok fontosságát taglalták. „Helyi közösségeink hálózatba kovácsolása elengedhetetlen velejárója a modern világ működésének. Támogatjuk a kistérségi, regionális és határon átívelő partnerségek kialakulását, valamint ezek fejlesztését, továbbá kapcsolatot kell teremtsünk a bánsági és más régiókban élő magyarok között is” - részletezte Molnár András, az RMDSZ temesvári képviselőjelöltje. Temes megye sajátos és egyedi jellegére M- Kiss András képviselőjelölt hívta fel a figyelmet, majd elmondta, hogy a Temes megyei RMDSZ prioritásai között a nemzeti identitást megtartó intézmények és kulturális programok, valamint ezeknek finanszírozási lehetőségei kiemelt helyet kapnak. „Helyi identitásunk megőrzésének záloga lenne egy városi helytörténeti múzeum” – számolt be M-Kiss.