A Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerségnek az európai polgárokat kell szolgálnia

2014.07.16. | gazdaság , Európai Bizottság

„A Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerségnek (TTIP) az EU világpiaci versenyképességének növeléséhez kell hozzájárulnia és az európai polgárok érdekeit szolgálnia” – hangsúlyozta Winkler Gyula EP-képviselő, az európai parlament Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságának (INTA) alelnöke kedden Strasbourgban, ahol a plénum a partnerség kapcsán az Európai Bizottság nyilatkozatát vitatta meg.

Felszólalásában Winkler Gyula rámutatott, a transzatlanti partnerség szükségességének és célszerűségének elemzésekor három egyszerű kérdésre kell válaszolni: megoldás-e a status quo, a többoldalú tárgyalások a Kereskedelmi Világszervezet keretében alternatívát biztosítanak-e, valamint az Amerikai Egyesült Államokkal megkötendő partnerség összeegyeztethető-e az európai értékekkel. Szerinte a transzatlanti kapcsolatok esetében a fenntarthatóság nem járható út tekintettel a gyorsan változó, globalizálódó világra. A többoldalú tárgyalások a Kereskedelmi Világszervezet keretében azért nem tekinthetők alternatívának, mert a dohai tárgyalások évek óta nem mozdulnak előre, és a Bali-tárgyalások is kilátástalan helyzetbe kerülhetnek. Winkler Gyula hangsúlyozta, a TTIP megkötése a dohai tárgyalásokat is fellendítheti, megállapodásra serkentve a feleket.

"Kérdem én, elfogadható, hogy az Amerikai Egyesült Államokkal megkötendő egyezmény veszélyeztesse az európai élelmiszerbiztonságot, szociális rendszerünket, az adatvédelmi rendszereink biztonságát vagy a kulturális sokszínűségünket? Válaszom határozott nem, mert az Európai Parlament szerepe az, hogy vigyázzon az európai polgárok érdekeire. A Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerség megkötésének az EU globális versenyképességét kell növelnie és az európai polgárok érdekeit szolgálnia" – emelte ki az RMDSZ EP-képviselője.

A Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerségre vonatkozó tárgyalások tavaly júliusban kezdődtek, azóta hat alkalommal szerveztek találkozót. A partnerség megkötését politikusok, civilek, szakmai szervezetek és szakszervezetek is megkérdőjelezik. Az Európai Néppárt következetesen a transzatlanti kapcsolatok megerősítése mellett foglal állást, támogatja a TTIP megkötését, azzal a feltétellel, hogy kiegyensúlyozott egyezmény szülessen, amely tiszteletben tartja az európai értékeket és a polgárok érdekeit.