A transzilván szellemiség újabb, jeles személyiségének állítottak emléket - Csutak Vilmos szoboravató Sepsiszentgyörgyön

2011.11.20. | Kovászna , Sepsiszentgyörgy

„Ismét egy olyan napon gyűlünk össze, amikor az erdélyi magyarság történelméből egy szeletet visszahozunk a köztudatba. Ezt tesszük több mint két évtizede, szerte Erdélyben” – mondta Kelemen Hunor szövetségi elnök, kulturális és örökségvédelmi miniszter november 19-én, szombaton, Sepsiszentgyörgyön. A Székely Mikó Kollégium főbejárata mellett felállított Csutak Vilmos szobor avatójára volt és jelenlegi Mikós diákok és tanárok, számos érdeklő gyűlt össze.

Csutak Vilmos két nagyon fontos művelődési intézmény, a Székely Mikó Kollégium és a Székely Nemzeti Múzeum élén végzett emlékezetes munkát. Mindkét, ma is létező intézmény magán viseli az egykori rektorigazgató, illetve igazgató őr markáns kézjegyét. Csutak Vilmos nevéhez kötődik a múzeum építése, és ugyancsak Kós Károly tervei alapján készült el az az iskola, mely ma a híres építész nevét viseli. Csutak Vilmosnak igen nehéz időkben — az első világháború, majd a trianoni döntés után — sikerült maradandót teremtenie. A város magyar oktatási rendszere fölött gyámkodott, ennek bővítése, fejlesztése köszönhető neki.

Kelemen Hunor ünnepi beszédében kifejtette, az erdélyi magyarság nem azért ragaszkodik történelméhez, nem azért állít emléket az őseinknek, mert a múltba néz, a múlt felé fordul. „Azért tesszük ezt, mert volt olyan 90 esztendő, amikor bennünket a múltunktól, történelmünktől meg akartak fosztani. És nekünk az elmúlt 22 évben minden egyes nap azzal kellett foglalkoznunk, hogy a múltunkat visszaszerezzük, és úgy állítsuk vissza a köztudatba, hogy arra jövőt lehessen építeni. A mai nap is egy ilyen pillanat, amikor egy jeles elődnek, Csutak Vilmosnak egész alakos szobrot állítanak a Székely Mikó Kollégium főbejáratánál. Egy olyan személyiségnek, aki a legjobb transzilván hagyományokat képviselte, aki a legjelesebb transzilván értelmiségiek egyike volt, és itt, Sepsiszentgyörgyön egy olyan időszakban épített, amikor sokan megtorpantak, sokan elveszítették a hitüket, amikor kevesen bíztak abban, hogy Trianon után érdemes itt, a szülőföldön építeni. Ő olyan ember volt, aki minden egyes cselekedetével a reményt, a hitet, a bizalmat adta vissza a közösségnek, mozgalmat indított, intézményeket és közösséget épített. És ez példamutató kell legyen számunkra a 21. században is. Mert mi is csak úgy tudunk szülőföldünkön jövőt építeni, ha közösségünk intézményeit fejlesztjük” – hangsúlyozta Kelemen Hunor.

Kiemelte továbbá a Székely Mikó Kollégium Alapítványának, Sepsiszentgyörgy Önkormányzatának és Kovászna Megye Tanácsának valamint a helyi közösségnek a közös erőfeszítését, amelynek eredményeképpen megvalósították a kitűzött célt: Csutak Vilmos legendás alakját, munkásságát és eredményeit visszahozták a sepsiszentgyörgyi, az erdélyi köztudatba.

„Ezt úgy tették a sepsiszentgyörgyiek, hogy összefogtak. Úgy tették, hogy közös erővel, közös munkával több, mint egy esztendő alatt nem csak megálmodták, hanem meg is valósították a közös célt. És nekünk ebből a közös munkából a tanulságot kell levonni és megszívlelni: nekünk minden egyes sikerért, minden egyes előrelépésért meg kell harcolni. Úgy, ahogy még mindig meg kell harcolnunk ezért az épületért” – tért ki az RMDSZ elnöke a Székely Mikó Kollégium épületének visszaszolgáltatása körül zajló peres ügyre.

„Ezt a tanintézményt a jogos visszaszerzés után ismét csak el akarják venni, és peres úton próbálják meg a közösséget megfosztani a Kollégiumtól. Ezt nem fogjuk engedni. Ezt megint csak meg kell védenünk, úgy, ahogy megtették ezt a nagy elődök az első és a második világháború után” – jelentette ki Kelemen Hunor. A szövetségi elnök gratulált és elismerését fejezte ki Petrovics István szobrászművésznek, akinek alkotása méltó dísze Sepsiszentgyörgy közterének, valamint a szoborállítás kezdeményezőinek, akik nem csak a méltó tisztelgést, de Csutak Vilmos alakjának, tevékenységének megismertetését is fontosnak tartották.

Csutak Vilmos szoboravató Sepsiszentgyörgyön Csutak Vilmos szoboravató Sepsiszentgyörgyön Csutak Vilmos szoboravató Sepsiszentgyörgyön