A TTIP felgyorsíthatja a közép és kelet európai országok integrációs folyamatát

2015.07.08. | Európai Parlament , gazdaság

A TTIP felgyorsíthatja a közép és kelet európai országok integrációs folyamatát

Egy tartalmas és minden európai polgár számára kedvező feltételekre épített transzatlanti megállapodás felgyorsíthatja a közép és kelet-európai államok, közöttük Románia esetében is az EU integrációs folyamatot, annak ellenére, hogy első hangzásra, talán paradoxnak tűnhet ez a kijelentés – véli Winkler Gyula EP-képviselő, az európai parlament Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságának (INTA) alelnöke.

„A transzatlanti kereskedelmi és beruházási partnerségi megállapodás (TTIP) konkrétumokra vonatkozó előírásai rendkívül fontosak, ezek tárgyalása maximális odafigyelést igényel. Az egyezmény keret-előírásai és technikai részletei egyaránt fontosak. Még ha Románia nem is bajnoka az Egyesült Államokkal való kétoldalú kereskedelmi kapcsolatnak, a közvetlen mellett közvetett előnyei is származhatnak a TTIP megállapodás ratifikálásából. Tehát, a legfontosabb kereskedelmi és gazdasági partnereink, az EU alapító államai révén, a TTIP megállapodásnak közvetve is kedvezményezettjei lehetünk” – hangsúlyozta Winkler a parlamenti indoklásában, annak kapcsán, hogy ismét az Európai Parlament napirendjére került a transzatlanti kereskedelmi és beruházási partnerségi megállapodásról szóló jelentés, azt követően, hogy a júniusi plenárison elhalasztották az erről szóló vitát és szavazást. A Parlament a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság által előkészített és további 13 szakbizottság véleményét tartalmazó jelentésről szavazott szerdán, Strasbourgban.

Az RMDSZ EP-képviselője rámutatott: Romániának egy viszonylag szerény, mindössze két milliárd dollár értékű kétoldalú kereskedelmi kapcsolata van az Egyesült Államokkal, ellenben a közvetett előnyök egyértelművé válnak, ha figyelembe vesszük, hogy Németország az első számú kereskedelmi partnerünk és a kétoldalú kereskedelem értéke meghaladja a 21 milliárd eurót.

Ez az egyik érvem, amiért támogatom a TTIP megkötését és támogattam ma szavazatommal, a tárgyalásokra vonatkozó jelentés elfogadását” – fogalmazott indoklásában Winkler Gyula, az RMDSZ EP- képviselője.

Szerinte egy másik érv, amely a TTIP megállapodás mellett szól, és ez kiemelten szerepel az EP vitához benyújtott írásos nyilatkozatában, arra utal, hogy az Amerikai Egyesült Államok és az EU világpiaci viszonya kettős: versenytársak és szövetségesek egyaránt.

A megoldásokra váró, többszörös válság ellenére, az EU középtávon érdekelt a fenntartható gazdasági növekedés megerősítésében, valamint új munkahelyek teremtésében, különösen a fiatalok számára.  Következetesen, az EU arra törekszik, hogy alapvető értékeit közvetítse. A célok elérése érdekében pedig szükségünk van szövetségesekre. A különbségek és nézeteltérések, valamint az EU és az Egyesült Államok közötti verseny ellenére, a gyakorlat mind eddig azt bizonyítja, hogy ők Európa természetes szövetségesei a globális versenyben” – hangsúlyozta az INTA alelnöke.

Továbbá, Winkler nyilatkozatában utalt a rendkívül feszült és bonyolult nemzetközi helyzetre is, amelyben Ázsia feltörekvő gazdaságai túlértékelődtek.

A gazdasági elemzők dicsérik az ázsiai országok látványos gazdasági növekedését, de ez vajon fenntartható-e? A partnerség ezekkel a gazdaságokkal fontos Európa számára. De értékeink összeegyeztethetők-e?” – fogalmazott az RMDSZ EP- képviselője.

Winkler szerint a TTIP megállapodás szükséges eszköz egy olyan Európa számára, amely jövőjét tervezi. Ugyanakkor az EU és EÁ közötti kapocs sokkal fontosabb, mint a különbségek.

Úgy vélem, hogy az Atlanti-óceán túlsó partján lévő elemzők, akik nap mint nap ellátnak bennünket tanácsokkal – most éppen a görög válság és a Grexit kapcsán – tulajdonképpen amerikai érdekeket képviselnek és ezek nincsenek feltétlenül összhangban saját céljainkkal. De ugyanakkor meggyőződésem, hogy a közöttünk lévő különbségek kevésbé fontosak, mint az, ami összeköt bennünket” – mutatott rá nyilatkozatában, az INTA alelnöke.

Winkler kitért arra is, hogy az Európai Bizottság tárgyalóinak figyelembe kell venni az EP álláspontját, hiszen csupán ez jelent garanciát arra, hogy a TTIP megállapodás végleges szövege átmegy az európai képviselők szavazatán.

Szerdán, a Strasbourgban ülésező plenáris, elfogadta a transzatlanti kereskedelmi és beruházási partnerségi megállapodásról szóló jelentést.